2024. Április 15. hétfő

Ausztrál kutatók szerint az apaságra való felkészülés egyik legrosszabb módja, ha a gyermeknemzés előtt álló férfi szűk úszónadrágban aszalja magát a napon egy kellemes trópusi nyaraláson.


A gyermeknemzés sok pár számára nem kizárólag elhatározás kérdése, az utánpótlásért bizony hosszú hónapokon, esetleg éveken át keményen kell küzdeni, és esetleg éppen egy kellemes nyaralástól várják, hogy kipihenten majd nagyobb sikerrel járnak.

spermium hímivarsejt meleg forróság nyár

A forró nyár azonban nem a legkedvezőbb a bevetésre váró hímivarsejtek számára: egy ausztrál kutatás szerint a túl nagy hőség csökkenti a spermiumok mennyiségét, a megmaradt sejteket pedig lelassítja, ezáltal csökkenti a fogamzóképességet.

A spermiumok nyolc hét alatt válnak teljesen éretté, ez idő alatt pedig különösen érzékenyek a hőmérsékletváltozásra. A herék azért helyezkednek el a testen kívül, hogy a hímivarsejteknek számukra kedvező, a testhőmérsékletnél hűvösebb klímájú környezetet biztosítsanak, ezt pedig drasztikusan befolyásolja a szűk alsónemű, vagy egy forró fürdő. Az ausztrál kutatás állatokon végzett kíséreltekkel is bizonyította, hogy a herék melegítése sejtpusztulást, ezáltal pedig alacsonyabb spermiumszámot okoz.

A szkeptikusok szerint ha ez valóban így van, a trópusi országokban gyakoribbak lennének a fogantatással kapcsolatos problémák, bár abban egyetértenek, hogy az óvatosság tanácsos lehet.


Forrás: Vital
2007. 06. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés