2024. Április 15. hétfő
Brit kutatók szerint a túlsúlyos férfiaknak gyermekvállalás előtt mindenképp le kellene adni a testsúlyukból, a magasabb testtömegindexű férfiak esetében ugyanis kevesebb az ondó mennyisége és magasabb az abnormális spermiumok száma, mint normális testtömegű társaiknak.

Az Aberdeen Egyetem munkatársai több mint ötezer férfi spermamintáját analizálták kutatásuk során. A kutatók testsúlyuk szerint négy csoportra osztották a férfiakat, a kórosan soványtól a túlsúlyosig. Más tényezőket (dohányzás, alkoholfogyasztás, kor, szociális helyzet, szexuális aktivitás) is figyelembe véve a kutatók elsősorban a testtömegindex (BMI) és az ondó minősége közti összefüggéseket vizsgálták.

túlsúlyos férfi, BMI, spermiumok, ondó

Az eredmények szerint a normális BMI-jű (20-25-ig) férfiaknak jóval magasabb volt a normális spermaszámuk, mint a többi csoportban lévőknek. „Úgy gondoljuk, a férfiak súlyproblémáinak köze lehet a termékenységi gondok előfordulásához” – nyilatkozta Dr. A. Ghiyath Shayeb.

„Az eredményeink továbbá azt is valószínűsítik, hogy a túlsúlyos férfiak körében gyakoribb a DNS-sérülés a spermiumokban, amely szintén szoros összefüggésbe hozható a termékenységi problémák kialakulásával” – mondta el a kutató. „Emiatt nagyon fontos, hogy a túlsúlyos leendő apák a gyermekvállalás előtt megpróbáljanak leadni a súlyukból. Ez nem csak a születendő gyermek szempontjából, de a saját egészségük miatt is fontos.”


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés