2024. Június 21. péntek
A tudományos közhiedelemmel ellentétben a spermium farkának hossza nem mindig befolyásolja azt, hogy milyen gyorsan tud úszni. Egy kutatás kimutatta, hogy a mikroszkopikus világban az áramvonalas felépítés és a hosszú farok nem mindig jelentenek előnyt a gyorsaság terén.

Stuart Humphries, a Sheffieldi Egyetem munkatársa a Nyugat-Ausztrál Egyetem kutatóival együttműködve kritikus szemmel értékelte a spermium alakja és az úszási sebesség közti összefüggés bizonyítékait.

spermiumok, hímivarsejtek

„Világosnak tűnik, hogy a spermamozgással kapcsolatos feltételezés akadályozta a spermiumok versenyének megértését. Sokan hiszik azt, hogy a megnövekedett teljesítmény iránti igény miatt hosszabb, épp ezért gyorsabb mozgásra képes hímivarsejtek fognak kialakulni. Valójában a spermium részeinek egymáshoz viszonyított hossza lehet a kiválasztódás alapja.”

A kicsi méret és a lassú mozgás hidrodinamikai szempontból azt jelenti, hogy a spermiumok nagyon eltérő módon viselkednek a megszokotthoz képest. Habár a hosszabb farok képessé teszi a hímivarsejtet arra, hogy nagyobb tolóerőt fejtsen ki, a fej által képzett akadály gyakran elegendő ahhoz, hogy ezt az erőt ellensúlyozza.

Humphries véleménye: „Szerintünk mindegy, hogy a farok, a fej vagy a teljes spermium hosszát vesszük, ha csak egyetlen adatot vetünk össze a sebességgel, hiába fáradunk. Úgy véljük, hogy ha beszámítjuk a fej ellenállását és a farok csapását, akkor jobban megérthetjük a forma és funkció közti kapcsolatot.” Vagyis az elgondolásokkal ellentétben a hosszabb spermiumok kialakulása nem írható semmilyen előny számlájára.


Forrás: Medipress
2008. 11. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés