2024. Június 17. hétfő
Angol és amerikai kutatók felfedeztek egy mechanizmust, amelynek révén a petesejt megvizsgálja a hímivarsejt genetikai állományát. Ennek segítségével a terméketlen párok egy része elkerülheti a hosszadalmas és kellemetlen, de eredménytelen megtermékenyítő beavatkozásokat.  

A párok 15%-a küszködik termékenységi problémákkal, és ezek mintegy felében a férfi spermájából adódnak a gondok, de az eseteknek csupán egyharmadában lehet egyértelmű okot kimutatni – például alacsony hímivarsejt-számot vagy a sejtek csökkent mozgáskészségét –, míg másoknál az ok rejtve marad.

petesejt, spermium, terméketlen, férfiak

A Leeds-i Egyetem munkatársa, dr. David Miller szerint a titok nyitja az, hogy egyesek spermiumának „genetikai kulcsa” nem illeszkedik a partner petesejtjének „zárjába”. „Kutatásunk igen valószínű magyarázatot ad arra, hogy egyesek spermája miért nem működik megfelelően” – mondta Miller. Kollégája, dr. David Iles megmagyarázta: „A termékeny férfiakban a hímivarsejtek DNS-e egy bizonyos módon van összecsomagolva, míg a terméketleneknél másféleképpen.”

A kutatók felfedezték, hogy bizonyos gének hozzáférhetőek maradnak a hímivarsejtekben, és ezek jelzésként vagy kulcsként működnek: azt jelzik, hogy a DNS megfelelő állapotban van-e, és hogy a petesejt számára kiolvasható lesz-e a benne tárolt információ. Ha létezne olyan vizsgálat, amellyel ezek a férfiak kiszűrhetők lennének, az érintett nők egynegyede elkerülhetné a mesterséges megtermékenyítés sokszor igen kellemetlen beavatkozásait.


Forrás: Medipress
2009. 08. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés