2024. Június 16. vasárnap
Amerikai kutatók megfejtették, mi indítja el a hímivarsejtek mozgását, hogy célba vegyék a petesejtet. A felismerés segítheti a férfi fogamzásgátlás új formáinak kifejlesztését, vagy éppen a terméketlenség kezelését.

A hímivarsejtek nem kezdenek el úszni azonnal az ejakuláció után, mert erőforrásaik korlátozottak, és egy helyben várakozva nagyobb esélyük van a petesejttel való találkozásra. Csak akkor iramodnak neki, amikor a petesejt már közelebb van.

spermiumok, hímivarsejtek, petesejt

A tudósok régóta tisztában voltak azzal, hogy a spermiumok aktivitását a belső pH-érték (a savasság vagy lúgosság foka) irányítja, ám azt nem tudták, milyen folyamat határozza, illetve változtatja meg ezt a szükséges pillanatban.

A lúgosság növelése érdekében a spermiumnak protonokat kell kilöknie a sejt belsejéből, ahol a női nemi szervben lévő 7,4-es pH-val szemben 6-os pH-érték jellemző. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem (UCSF) kutatói olyan pórusokat találtak most az ondósejt felszínén, melyek éppen ezt teszik lehetővé.

Yuriy Kirichok kutatásvezető szerint mivel a protonok koncentrációja a hímivarsejt belsejében több mint ezerszer nagyobb, mint körülötte, ezért amint megnyílik egy a Hv1 protoncsatornának nevezett pórusok közül, a protonok kiáramlanak. A pórusok kinyílásukkal egy anandamid elnevezésű vegyületre (jelentése: belső boldogság) reagálnak, amelyet az idegsejtek és nőknél például a petesejt membránja bocsátanak ki.

Az anandamid az endokannabinoidok közé tartozó anyag. Olyan idegi ingerületátvivő molekula, melynek működését a marihuánában lévő kannabinoidok utánozhatják. Ez megmagyarázhatja, miért vezet a férfi termékenység csökkenéséhez a kannabisz fogyasztása. Kirichok szerint a marihuána hatására túl korán aktiválódnak a "becsapott" ondósejtek, így elhasználják energiájukat, mire közel kerülnek a petesejthez.


Forrás: MTI
2010. 02. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés