2024. Április 22. hétfő
A legtöbb testedzési forma csupán kis befolyással van a spermiumok egészségére, ám a legalább heti öt órát kerékpározó férfiaknak kevesebb és kevésbé aktív spermája van – állapították meg amerikai kutatók.

Versenysportolók körében végzett vizsgálataik során a Bostoni Egyetem kutatói összefüggést találtak a kerékpározás és az ivarszervi, valamint húgyúti problémák és a gyengébb spermaminőség között.

kerékpározás, spermiumok

Lauren Wise és munkatársai 2200 átlagos életvitelű férfit is kikérdeztek és vizsgáltak, amiből kiderült, hogy a testedzés bármely más formája és a spermiumok minősége között nem mutatkozott összefüggés.

Míg a rendszeres sporttevékenységet nem végző férfiak 23 százalékánál találtak alacsony spermiumszámot, addig a hetente legalább öt órát kerékpározó férfiak 31 százalékánál jelentkezett a probléma. A sokat kerékpározók 40 százalékánál kevés volt a mozgékony spermiumok aránya, míg a másik csoportnál ez a gond csak 27 százalékban bukkant fel – derült ki a Fertility and Sterility című szakfolyóiratban közzétett tanulmányból.


Forrás: MTI
2010. 12. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés