2024. Június 25. kedd
Bár a túlsúlyos férfiaknál viszonylag gyakoriak a nemi hormonok zavarai, ez úgy tűnik, nincs kihatással a sperma mennyiségére és minőségére – jelentették be dán kutatók.

Az Aarhus Egyetemi Kórházban végzett vizsgálataik során Dr. Anette S. Aggerholm és kollégái közel 2000 férfitől vettek vér- és spermamintát. A 18 és 66 év közötti résztvevők spermájának elemzése mellett vizsgálták hormonszintüket, továbbá életmódbeli és táplálkozási szokásaikról kérdezték ki őket.

sperma, elhízás

A vizsgálatok során a férfiak majdnem fele (47%) bizonyult túlsúlyosnak. Az eredmények szerint a nemi hormonok szintje a sovány férfiak esetében volt a legmagasabb, és a testsúly növekedésével egyre csökkenő értékeket mutatott.

Dr. Aggerholm szerint bár a spermasűrűség némileg rosszabb értékeket mutat az elhízott férfiak esetében, a normál testsúlyú férfiakhoz képest ez a változás szinte elhanyagolható. A spermaszámban azonban semmilyen különbséget nem észleltek a két csoport tagjai között.

„Bár az eredményekből látszik, hogy komoly összefüggés van a hormonális változások és a túlsúly közt, úgy tűnik, a sperma minőségére nincs kihatással az elhízás” – foglalták össze a kutatók.


2008. 10. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés