2024. Június 21. péntek
Kevésbé érzékeny azoknak a nőknek a külső nemi szerve, akik rendszeresen vagy versenyszerűen űzik a biciklizést – állítja egy új amerikai tanulmány. Az Egyesült Államokban mintegy 13 millió nő biciklizik rendszeresen.

A Yale Egyetem orvosi karán dolgozó Marsha K. Guess nőgyógyász professzor által vezetett kutatás 48 rendszeresen (havonta négy héten át heti legalább tíz mérföld) bicikliző és 22 rendszeresen futó (napi egy vagy heti 5 mérföld) nőt vett alanyául. Azért választották a futókat, mert ők fizikailag aktívak, akárcsak a biciklizők, ám sportolás közben az ő nemi szervüket és gátjukat nem éri tartós nyomás.

női nemi szerv kerékpár

A résztvevők nem-invazív érzékenységi vizsgálatokon estek át, amely kimutatta, hogy a biciklis nők nemi szervei kevésbé voltak érzékenyek a futókénál. A szakemberek ezt a csökkenést azzal magyarázzák, hogy mivel a gát területén futó idegek és artériák folyamatos nyomás alatt vannak, hosszú távon ez a vérkeringés csökkenéséhez és az idegek károsodásához vezethet.

„A jelenség azonban úgy tűnik, nincs hatással az egyébként egészséges nők szexuális életére vagy mindennapjaira”- mondta az eredmények kapcsán Dr. Guess, aki ugyanakkor fontosnak tartja kutatási eredményeit, mert ez az első vizsgálat, amely a biciklizés női nemi szervre gyakorolt hatását igazolta. Korábbi tanulmányok már felvetették, hogy a kerékpározás összefüggésbe hozható a férfiak merevedési zavaraival is.

A biciklizésnek természetesen számos pozitív, egészségre gyakorolt hatása van, azonban jelentkezhet a fenti problémán kívül egyéb kellemetlen mellékhatás is, például hátfájdalmak vagy szőrtüszőgyulladás.


Forrás: Medipress
2007. 09. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés