2024. Június 15. szombat

A körülmetélés évezredes hagyománya manapság egyre több figyelmet kap amióta bebizonyosodott, hogy általa csökkenthető bizonyos nemi úton terjedő betegségek, pl. az AIDS megszerzésének veszélye. Természetesen a sokakat izgató kérdés is előtérbe került, nevezetesen hogy más-e a szex körülmetélten.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy a közelmúltban kiadott ajánlása szerint a körülmetélés bizonyítottan csökkenti a HIV-vírussal való megfertőződés veszélyét, ezért ajánlatos a HIV-prevenció részeként alkalmazni. Afrikában végzett felmérések azt bizonyítják, hogy a férfiak esetében a heteroszexuális érintkezés útján történő HIV-fertőzés esélyét kb. 60%-kal csökkenti a beavatkozás. Az azonban, hogy az érintett férfiak szexuális életében okoz-e valamilyen változást a körülmetélés, még kutatók szerint is kérdéses.

körülmetélés szex szexuális élet

A New Scientist cikke két esetet ismertet. A kanadai Kimberley Payne és munkatársai a hímvessző érzékenységét vizsgálták körülmetélt és „ép” férfiaknál. A résztvevők péniszének érzékenységét erotikus filmjelenetek nézése közben tesztelték a nemi szerv két pontján, és az eredmények szerint semmilyen különbséget nem tapasztaltak a körülmetélt és a körülmetéletlen férfiak között.

A Michigani Állami Egyetem kutatója, Robert Van Howe hasonló módszerrel vizsgálta 163 férfi nemi szervének érzékenységét. Itt azonban már 19 pontot vettek figyelembe, és az eredmények szerint a hímvessző öt legérzékenyebb pontja azon a területen található, melyet a körülmetélés során eltávolítanak. Van Howe szerint az előzőleg említett kutatócsoport is hozzá hasonló eredményt kapott volna, ha több férfin és több ponton végeztek volna vizsgálatokat.

A Medical News Today egy koreai kutatást említ a témával kapcsolatban. Dél-Koreában világviszonylatban kiemelkedő a körülmetélések aránya, és mivel a műtétet többségében nem csecsemőkorban végzik, az ország a témakör vizsgálatának kitűnő terepét szolgáltatja. Egy nemrégiben publikált felmérés 373, 30 és 57 év közötti férfi esetében vizsgálta azt, hogy a körülmetélés után változott-e szexuális életük akár pozitív, akár negatív irányban. A vizsgálatban résztvevő körülmetélt férfiak mindegyike húszéves kora után esett át a beavatkozáson.

Az eredmények elemzése azt mutatta, hogy a szexuális vágy, az erekció és az ejakuláció területén nem volt kimutatható különbség a műtéten át nem esett és a körülmetélt férfiak között. A maszturbációval kapcsolatos kérdések már jobban megosztották a válaszadókat: 63% szerint nehezebb, 37 % szerint pedig könnyebb lett a műtét után saját kezűleg örömöt szerezni magának; a maszturbációt követő kielégülés mértéke pedig 48% szerint csökkent, 8% pedig éppen hogy javulásról számolt be. Összességében a körülmetélés a többség számára nem okozott semmilyen változást, körülbelül 6% számolt be javulásról, 20% pedig rosszabbnak érzi a műtét óta nemi életét.

A tanulmány szerzői szerint a felnőttkori körülmetélés az érintettek jelentős részénél hátrányosan hat a szexuális funkcióra, mégpedig az eltávolított előbőrben lévő idegvégződések elvesztése miatt.


Szerző: Vital
2007. 05. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés