2024. Június 17. hétfő
Egy kutatás szerint az elhízott férfiak spermája rosszabb minőségű, mint a soványabb férfiaké: hímivarsejtjeik kevésbé mozgékonyak, ezáltal kevésbé életképesek.  

Korábbi kutatások már összefüggést vontak a sperma minősége és a testsúly között, de csak most vált bizonyítottá, hogy az elhízás rontja a spermiumok mozgékonyságát, így csökkenti a termékenységet.

sperma, elhízás

Egy argentin kutatás során olyan férfiakat vizsgáltak, akik termékenységi problémával fordultak orvoshoz. Az eredmények szerint a 749-ből 155 elhízott férfinál mutatták ki a spermiumok valamilyen rendellenességét. A kórosan elhízott férfiak hímivarsejtjei kevésbé voltak mozgékonyak és életképesek, mint a normál súlyúaké és a soványaké.

Az elhízott férfiak szervezetében ezen kívül alacsonyabb volt a neutrális alfa-glükozidáz (NAG) szintje is – ez a mellékherében kiválasztott enzim nagyban befolyásolja a spermaminőséget.

„Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ezek az emberek sterilek lennének, de a spermaminőséget nagyban javíthatja, ha leadnak egy pár kilót – nyilatkozta Dr. Ana Carolina Martini, a Cordoba Országos Egyetem munkatársa.


Forrás: Medipress
2010. 02. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés