2024. Június 15. szombat
A legtöbben képesek vagyunk visszaemlékezni, mikor jártunk utoljára bankban, intéztünk befizetéseket, vettünk fel kölcsönöket. Van viszont a világon néhány olyan bank, amelynek azonban komoly gondot okoznak azok a kliensek, akik az évek során elfeledkeztek az intézményben elhelyezett értékeikről.

A kanadai spermabankok ezért most közösen keresik az intézményeikben spermát leadó és feledékenynek bizonyult donorokat. „A férfiak hajlamosak elfeledkezni arról, hogy valaha valamilyen okból spermát helyeztek el egy ilyen intézményben, ami nem meglepő, hiszen a legtöbb ilyen elfelejtett spermaminta több mint 10-15 éves” – nyilatkozta Dr. Beth Taylor, endokrinológus, a vancouveri Genesis Termékenységi Központ munkatársa.

spermabank

Dr. Taylor szerint rengeteg oka lehet annak, hogy egy férfi spermabankba helyezteti a spermáját. „A leggyakoribb ok a kemoterápia és besugárzás okozta esetleges meddőség kialakulása. A spermák lefagyasztásával megóvhatjuk a férfiak nemzőképességét. A sperma szerencsére igen ellenálló és kiválóan fagyasztható.” A leghosszabb ideig tárolt sperma, amelyikből egészséges gyermek is született, 28 éves volt a megtermékenyítés pillanatában.

De mit tehet egy ilyen intézmény, ha a donor egyszerűen elfeledkezik a spermájáról? Sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen esetek világszerte, néhány kanadai spermabank pedig nemrég megelégelte donorjainak hanyagságát.

„A spermaminták tárolása sok helyet és pénzt emészt fel, tudni szeretnénk, hogy a donoroknak továbbra is szükségük van-e az itt elhelyezett mintáikra, vagy nem” – nyilatkozta egy saskatooni kórház munkatársa. A spermiumok szobahőmérsékleten egy órán belül elpusztulnak, és a vérhez hasonlóan a sperma veszélyes biológiai anyagnak számít. A tárolás mellett tehát a minták megsemmisítése sem egyszerű feladat.

„Jelenleg nem létezik szabályrendszer az ilyen esetekre, ezért tanácstalanok vagyunk”– nyilatkozta Dr. Taylor. „Reméljük, hamarosan megoldódnak a gondok, akár a donorok jelentkezésével, akár egy széleskörű szabályozás kidolgozásával.”


Forrás: Medipress
2008. 05. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés