2024. Június 21. péntek
A férfi meddőség kutatásának legújabb eredményei szerint minél több szexben van része egy férfinak, annál termékenyebb – legalábbis egyes esetekben!

A Sydney Egyetem kutatói szerint a gyakori szexuális élet javítja a spermiumok genetikai minőségét, ez pedig egyes pároknál a régóta várt fogantatáshoz vezet. A férfiak egyötödének hímivarsejtjeiben fordul elő komolyabb DNS-károsodás. Ilyen esetekben bevett szokás, hogy a meddőségi kezelést végző szakorvos azt javasolja a babát tervező férfiaknak, hogy két-három napig tartózkodjanak a szextől, mert ez növeli a spermiumok termelődését.

szex sex sperma spermium hímivarsejt genetika

Ugyanakkor a legújabb kutatás eredményei azt sugallják, hogy azon férfiak esetében, akiknek megfelelő mennyiségű, ám rossz minőségű spermájuk van, a gyakoribb szex javíthat a sejtek genetikáján. A genetikailag károsodott spermiumok csökkenthetik a petesejt megtermékenyítésének esélyét, valamint olyan magzat kialakulását okozhatják, amely nem tud megfelelően beágyazódni vagy méhen kívül ágyazódik be.

Dr. David Greening meddőségi szakértő kutatása során 42 férfit vizsgált meg, akiknek spermájára nagyfokú genetikai károsodás volt jellemző. Minden férfi párkapcsolatában előfordult már vetélés vagy sikertelen mesterséges megtermékenyítés. Három napnyi szexmentesség után a vizsgálatok 30,8 %-os genetikai károsodást mutattak ki a férfiak hímivarsejtjeiben. Ezután a férfiakat arra kérték, naponta éljenek szexuális életet egy héten át. Az eredmények ekkor azt mutatták, hogy a spermiumok száma ugyan majdnem egyharmadára csökkent, de ezzel együtt a genetikai károsodások aránya is kisebb lett, 37 férfi esetében átlagosan 12,8 %-kal. A maradék öt férfi esetében a teszt enyhe emelkedést mutatott a genetikai károsodás terén.

Dr. Greening szerint minél tovább maradnak a spermiumok a herékből kivezetődő tubulusban, annál több genetikai károsodás halmozódik fel bennük a szervezetben keringő szabad gyökök miatt. A naponta kiváltott ejakulációval megelőzhető az, hogy a spermiumok túl hosszú ideig legyenek a szervezetben, így kevésbé éri őket károsító hatás, és jobb lesz a sperma minősége.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés