2024. Június 18. kedd
A kórosan elhízott férfiaknál gyakori szexuális működési zavar javul a súlycsökkentő műtétek után – derült ki egy vizsgálatból.  

„A szexuális diszfunkciót ma már az elhízás számos, potenciálisan visszafordítható mellékhatásainak egyikeként kell tekinteni” – közölte egy amerikai kutatócsoport. Dr. Ramsey M. Dallal, a philadelphiai Albert Einstein Egészségügyi Hálózat munkatársa és kollégái azt vizsgálták, hogy a gyomor bypass műtét és a következményeként bekövetkezett nagymértékű fogyás hogyan hat az elhízás miatt korábban esetleg fennálló szexuális működészavarra.

elhízás, szexuális zavar, műtét

A műtét előtt a kórosan elhízott férfiaknál szignifikánsan alacsonyabb volt a szexuális működés egy korábban publikált referencia kontrollcsoporthoz képest. Miután a vizsgálatban résztvevő férfiak átlagosan a súlyfeleslegük kétharmadát leadták, szexuális funkciójuk szignifikánsan javult, mégpedig a leadott súllyal arányosan.

„Számításaink szerint egy kórosan elhízott férfinak ugyanolyan fokú szexuális működészavara van, mint egy nem elhízott, ám 20 évvel idősebb embernek – közölték a kutatók. A szexuális funkciók szignifikánsan javulnak a gyomor bypass műtétet követően, az életkornak megfelelő szinteket megközelítve.”

„A szexuális funkció fontos része az életminőségnek, és ma már jól dokumentáltan egy visszafordítható állapot – magyarázta Dallal. A jövőben a nők szexuális funkcióit is szeretnénk megvizsgálni, és tovább kutatjuk az elhízással összefüggő szexuális működészavarokat.”

A vizsgálat eredményeiről a Journal of the American College of Surgeons decemberi kiadása számolt be.


Forrás: Medipress
2009. 01. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés