2021. Május 06. csütörtök
Az elhízott cukorbetegeknél a nagymértékű testsúlycsökkenés a cukorbetegség hátterében álló anyagcserezavart is javítja – amerikai kutatók szerint a gyomorműtét jóval hatékonyabban, mint a más módon való fogyás.

Az Egyesült Államokban az illetékes hatóság lejjebb vitte a súlytöbbletnek azt a határát, amely fölött bárki, akinek megfelelő diétával, mozgással vagy engedélyezett gyógyszeres kezeléssel nem sikerült a fogyás, megoperálható, hogy testsúlyát megfelelő szintre csökkentsék.

gyomorműtét, cukorbetegség

A Science Transnational Medicine c. folyóirat egyik tanulmányában kutatók leírták, hogy a testsúlycsökkentő műtétek nagyobb mértékben javítják az érintettek cukorbetegségét, mint ami a fogyás mértéke alapján várható lenne. A tanulmány szerzői megállapították, hogy bizonyos aminosavak és anyagcseretermékek mennyisége statisztikailag értékelhetően sokkal nagyobb mértékben javult a műtét után, mint ugyanolyan mértékű, diétával és más módszerekkel elért fogyás esetén.

A biokémiai eredmények egybevágtak a cukorbetegek inzulinellenállásában és inzulin-érzékenységében mért erőteljesebb javulással.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek, de azok igen érdekes összefüggések kiderítését ígérik.


Forrás: MTI
2011. 05. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés