2024. Március 02. szombat
A mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyerekeknél másfélszer gyakrabban jelentkeznek öröklődő betegségek, mint a természetes úton fogantaknál – derült ki egy izraeli kutatásból.

A jelenség pontos okai egyelőre nem tisztázottak, de elképzelhető, hogy a laboratóriumi körülmények játszanak szerepet benne – mondta el Liat Lerner-Geva, a tel-avivi Gertner Intézet munkatársa, aki megjegyezte: lehetséges, hogy a mesterséges megtermékenyítésre jelentkező párok több egészségügyi problémával küzdenek.

lombikbébi, mesterséges megtermékenyítés

A kutató és munkatársai 1997 és 2004 között több mint 9 ezer lombikbébi és több mint 213 ezer, természetesen fogant gyermek egészségét hasonlították össze; a fenti eredmények 2000 és 2004 közötti adatok alapján születtek.

A kutatás során figyelembe vették az anyák kora közötti eltérést, csakúgy mint a képzettséget és a vallást, valamint a gyerekek nemét. „Hála istennek, ezek a betegségek viszonylag ritkák, és a mesterséges megtermékenyítéssel született gyerekek esetében csak kicsivel magasabb a kockázat” – mondta Lerner-Geva.

Feltűnő volt viszont a különbség a szív- és érrendszeri betegségek esetében: míg a lombikbébik 2,4 százaléka szenved ilyen típusú betegségektől, addig a természetes úton fogant gyerekeknek csak 1,4 százaléka.

Izrael nemzetközi összehasonlításban élen jár a mesterséges megtermékenyítésben, a gyermektelen vagy legfeljebb két gyereket nevelő 45 év alatti nők esetében az állam fedezi a kezelés költségeit. A közel-keleti országban évente több ezer lombikbébi születik.


Forrás: MTI
2009. 10. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés