2024. Március 02. szombat

Mit ér meddőség esetén az orvosi segítség?

meddőség, mesterséges megtermékenyítés
1 . oldal

Ha a várva várt gyermekáldás elmarad, a párok gyakran választják az orvosi segítséget, például a petefészek gyógyszeres stimulálását vagy a mesterséges megtermékenyítést. Ezek a módszerek azonban egy friss brit kutatás szerint nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket – legalábbis nem hatékonyabbak, mintha a pár csupán azzal a tanáccsal ment volna haza, hogy rendszeresebben éljen szexuális életet.


Az orvosok 580 párt figyeltek meg, akik akaratukon kívül gyermek nélkül maradtak. Három csoportra osztották őket, az elsőben a nő petefészkét hormonálisan kezelték, a másodikban mesterségesen termékenyítették meg a nőt: a férfi spermáját közvetlenül a méhébe fecskendezték. A harmadik csoport párjainak csupán azt tanácsolták, hogy éljenek rendszeres szexuális életet.

kémcsövet tartó női kutató, meddőség

A meglepő eredmény: az első, gyógyszeresen kezelt csoportban kilenc hónappal később 26 pár örülhetett a babának, a mesterségesen megtermékenyítettek közül 43, a harmadik, kezelés nélküli csoportban pedig 32. Az orvosok a különbséget nem minősítették jelentősnek.

A kutatás vezetője, Siladitya Bhattacharya, az aberdeeni egyetem orvosa szerint egyik orvosi beavatkozásnak sincs észlelhető előnye ahhoz képest, ha nem történik kezelés. A hormonterápiának ezen felül még hátránya is van: a nők fejfájással, rosszulléttel és hőhullámokkal küszködnek, valamint akaratlan ikerterhességhez is vezethet.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az eddigi, hormonterápiát ajánló kutatások túl kisléptékűek voltak ahhoz, hogy annak hatását felismerjék. A friss elemzés azonban azt látszik bizonyítani, hogy alapjában véve hatástalan - éppúgy, mint a mesterséges megtermékenyítés.

A tanulmány a British Medical Journal című szaklapban jelent meg.


Forrás: MTI
2008. 09. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés