2024. Július 14. vasárnap

Gyógyszer nélkül a PCOS ellen

PCOS, policisztás ovárium szindróma, akupunktúra
1 . oldal

A policisztás ovárium szindróma az egyik leggyakoribb, nőket érintő endokrinológiai rendellenesség, a meddőség egyik fő oka. Amerikai kutatók szerint a gyógyszeres kezelés kiváló alternatívája lehet az akupunktúra.


Rebecca Killmeyernek már első gyermekével sem volt egyszerű teherbe esnie, de amikor második terhessége közben elvetélt, felmerült benne, hogy talán soha többé nem lehet gyermeke. Ezért különösen nagy csodaként érte, amikor a Virginia Egyetem kísérleti kezelésében való részvétele után ismét teherbe esett.

akupunktúra, PCOS

Az egyetemen az akupunktúra hatásait vizsgálták a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nőkön. „Hatalmas meglepetésemre sikerült újra teherbe esnem a kísérleti PCOS-kezelések hatására – nyilatkozta Mrs. Killmeyer. – Az akupunktúrás kezelések hatására kezdtem megint rendszeresen ovulálni, amelynek hatására ismét teherbe eshettem.”

A kísérlet vezetője, Lisa Pastore szülész-nőgyógyász professzor saját elmondása szerint hasonló eredményekre számított. A tudósok célja a kezelések során az volt, hogy visszaállítsák a PCOS-ben szenvedő nők normális menstruációs ciklusát. A PCOS felborítja a hormonális egyensúlyt, amelynek hatására komolyan módosul az ovuláció, és így meddőség jön létre. Mivel a kísérletek során rengetegen estek teherbe, Pastore professzor úgy gondolja, az akupunktúra remek alternatívája lehet a gyógyszeres kezeléseknek.

„A kísérlet egy évében láthattunk olyan eseteket is, amikor rendszeres menstruációs ciklus állt be olyan nőknél, akik addig teljesen rendszertelenül menstruáltak – nyilatkozta Pastore. – A teherbe esett nők száma is igen magas szerencsére, így most szeretnénk kiterjeszteni a kutatást még több emberre.”

A PCOS a felnőtt nők mintegy öt százalékát érinti. Leggyakoribb tünetei a rendszertelen menstruáció, az apró ciszták megjelenése a petefészkeken, a férfias szőrnövekedés, valamint a pattanások megjelenése. A PCOS hatására inzulinrezisztancia és cukorbetegség előtti állapot is kialakulhat.


Forrás: Medipress
2008. 09. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés