2024. Július 14. vasárnap
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy nőket érintő, súlyos anyagcsere-rendellenesség és a hormonális eredetű meddőség egyik vezető oka. A betegség azonban gyakran rejtve marad és nem diagnosztizálják, pedig a hízás sok esetben figyelmeztető jel lehet.

Gail Donnellyt gyerekkorában „Csontinak” csúfolták, mert olyan vékony volt, hogy kiálltak a csontjai. 27 éves korában azonban hat hónap alatt hirtelen 25 kilót hízott, holott életmódja nem változott és hosszú időbe telt, mire eljutott a diagnózisig: PCOS.

PCOS, elhízás

Becslések szerint az Egyesült Államokban a kórkép mintegy ötmillió nőt érint. „Az érintettek átlagosan négy orvosnál járnak, mire eljutnak a diagnózisig” – mondta elDr. Andrea Dunaif, a Northwestern Egyetem Feinberg Orvosi Karának professzora.

A komplex genetikai betegség számos hosszútávú egészségügyi kockázatot jelent, beleértve az elhízást és a metabolikus szindróma kétszeres kockázatát is, amelyek a cukorbetegség és a szívbetegség rizikófaktorai. És nemcsak a nők, de a férfiak is érintettek lehetnek: a PCOS-ban szenvedő nők férfi rokonainál is gyakoribb az elhízás és a metabolikus szindróma.

A betegség tünetei rendszerint serdülőkorban kezdődnek rendszertelen menstruációval és fokozott szőrnövekedéssel, amelyet a férfihormonok magas szintje okoz. Nevét a petefészekben található jellegzetes szőlőfürtszerű cisztákról kapta, ez azonban nem minden esetben észlelhető.

Donnelly az inzulinérzékenységet növelő gyógyszeres kezelés hatására lefogyott és teherbe esett, azonban a kilók a terhesség és a szoptatás alatt, amikor nem szedte a gyógyszert, visszajöttek rá. „Állandóan harcban állok a testemmel és a kilókkal” – mondta el a háromgyermekes, Chicago külvárosában élő asszony, aki nemrég döbbent rá, hogy cukorbeteg rokonai valószínűleg szintén PCOS-ban szenvedtek.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés