2024. Július 14. vasárnap

Rosszul működik a zsírszövet PCOS esetén

PCOS, zsírszövet, adinopectin
1 . oldal
A policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő nők zsírszövete nem termel elegendőt az adiponectin nevű hormonból, amely a zsírok és a glükóz feldolgozását szabályozza, ezzel elősegíti az inzulinrezisztencia, a gyulladás, a glükózintolerancia és a cukorbetegség kialakulását – derült ki egy amerikai tanulmányból.

A PCOS a termékeny korban lévő nők leggyakoribb hormonális betegsége, becslések szerint a nők 10 százalékát érinti. Ez a betegség a meddőség leggyakoribb oka és jelentős kockázatot jelent a későbbi cukorbetegség szempontjából.

PCOS, zsírszövet, adinopectin

„Kezdjük sejteni, hogy PCOS esetén a zsírszövet teljesen máshogy viselkedik, mint egészségeseknél” – mondta el Dr. Ricardo Azziz, a Cedars-Sinai Egészségügyi Központ Androgénkutató Központjának vezetője.

Szervezetünk legnagyobb hormontermelő szerve a zsírszövet, amely számos, az étvágyat, a bél- és agyműködést, továbbá a zsír- és cukoranyagcserét befolyásoló hormont termel. Az egyik ilyen az adiponectin, amely megfelelő mennyiségben elősegíti a zsírok és cukrok feldolgozását és csökkenti a gyulladást. A PCOS-ban szenvedő nőknél azonban nem termelődik elegendő adiponectin.

Bár a PCOS gyakran szoros összefüggést mutat az elhízással, nem minden érintett nő elhízott. A vizsgálat szerint az adiponectin mennyisége mind a normál súlyú, mind az elhízott nők esetében kevesebb volt – olvasható as Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism folyóiratban.

A betegség rendszertelen peteérést és mentruációt, meddőséget, férfihormon-többletet, fokozott szőrnövekedést és policisztás petefészkeket okozhat. A PCOS-s nők kétharmadánál inzulinrezisztencia is fennáll, vagyis a zsírok és cukrok felhasználása zavart szenved. Ez az állapot a cukorbetegség és a szívbetegség fokozott kockázatával jár, de kialakulásának oka ismeretlen.


Forrás: Medipress
2010. 02. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés