2024. Március 02. szombat

Jót tesz az embrióknak, ha ringatják őket

mesterséges megtermékenyítés
1 . oldal
A mesterséges megtermékenyítés sikere ma még viszonylag alacsony. Amerikai kutatóknak 22 százalékkal sikerült növelni a létrejött terhességek arányát egérkísérleteik során, mégpedig az embriók visszaültetés előtti gyengéd ringatásával.

A Michigani Egyetem kutatói egy olyan készüléket építettek, amely utánozza az embrió petevezetékből a méhbe történő utazása során észlelt mozgásokat. A mesterséges megtermékenyítés (IVF) során jelenleg néhány napos embriókat ültetnek be a méhbe, amelyek előtte egy nyugalomban lévő tenyésztőedényben növekednek.

mesterséges megtermékenyítés, embrió

„Ha a sejtek számára ismerős környezetet teremtünk, jobb minőségűek lesznek, ez kulcsfontosságú a meddőség kezelésének javításához” – mondta el Shu Takayama, az Orvosmérnöki Tanszék makromolekuláris tudományok docense, a tanulmány társszerzője, aki a Szülészet-Nőgyógyászati Tanszék docensével, Gary Smith-szel együtt fejlesztette ki a parányi embriók tárolására alkalmas gyűszűnyi, cső alakú eszközt.

A cső alsó részében mikroszkopikus csövek találhatók, amelyek biztosítják a tápanyagellátást és a salakanyagok elvezetését. Az általuk keltett áramlások olyan mozgásokat hoznak létre, mint amilyeneket az embriók a szervezeten belül tapasztalhatnak.

A dinamikus tenyészetben nevelt embriók sejtjeinek száma a vizsgálatban átlagosan 109 volt, szemben a hagyományos módon nevelt módszer 67 sejtjével (az egereken belül fejlődött embriók 144 sejtet tartalmaztak). A dinamikus tenyészet 77 százalékban eredményezett terhességet, míg a hagyományos csak 55 százalékban.

A meddőség minden hatodik párt érinti, az IVF-kezelés sikeressége jelenleg 35 százalék körül jár. A kutatók már megkezdték a dinamikus tenyészet embereken történő kipróbálását is – olvasható a Human Reproduction című szaklap online kiadásában.


Forrás: Medipress
2010. 01. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés