2023. Szeptember 29. péntek
Érdekes magyarázatot találtak amerikai kutatók arra, miért szükséges hosszabb idő a teherbe eséshez a sok kávét fogyasztó nőknél.

Annak ellenére, hogy a petesejtek vándorlása nélkülözhetetlen a teherbeeséshez, még nagyon keveset tudunk erről a folyamatról. A feltételezések szerint a petevezetékek belfelszínének csillószőrei és a vezetékek izmainak összehúzódásai hatására továbbítódnak a petesejtek a méh felé.

koffein, terhesség

Sean Ward, a Nevada Egyetem Orvosi Karának élettan és sejtbiológia professzora és munkatársai egereken végzett kísérleteik során úgy találták, hogy a koffein hatására csökken azon, a petevezeték falában található speciális sejteknek az aktivitása, amelyek összehangolják a petevezetékek mozgását, ami nélkül a petesejt nem tud megfelelő ütemben előrejutni. Úgy tűnik, az izommozgásnak nagyobb szerepe van a petesejt mozgatásában, mint a csillószőröknek.

„Vizsgálatainkat egereken végeztük, de ennek segítségével megérthetjük, hogy miért csökkenti a koffein a hölgyek termékenységét” – magyarázza Ward.

A petevezetékek működésének megértése segíthet a kismedencei gyulladások kezelése során éppúgy, mint a szexuális úton terjedő fertőző betegségek gyógyításában is, de hozzájárulhat megérteni a méhen kívüli terhességek kialakulásának mechanizmusát is.

Az eredmények a British Journal of Pharmacology aktuáis számában jelentek meg.


Forrás: Medipress
2011. 07. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés