2024. Március 02. szombat

Szülővé válni nem mindig könnyű

Termékenység nőknél, férfiaknál
1 . oldal
A megfelelő időzítés -  Étel, ital, dohányzás -  Relaxáció -  Mozgás -  Pozíciók -  A terméketlenség lehetséges okai nőknél -  A terméketlenség lehetséges okai férfiaknál -  Mennyi idő alatt lehet teherbe esni? -  Mikor forduljon orvoshoz?
Hogyan fokozható a termékenység? Akit bármilyen formában is problémaként érint a kérdés, minden bizonnyal már számtalan bombabiztos módszerről hallott. Még ha némiképp szkeptikusan is állunk ezekhez az „ad hoc” jellegű tanácsokhoz, tény, hogy némelyikükben akad igazság. Bár egyik sem garantál 100%-os sikert, az alábbi egyszerű életmód-változtatásokkal növelhetjük a teherbe esés valószínűségét.

A megfelelő időzítés

Közismert tény, hogy közvetlenül az ovuláció (peteérés) előtt és azt követően nagyobb az esély a teherbe esésre. Az időpont meghatározásához a legcélszerűbb eszköz egy egyszerű ovulációs kalkulátor, mely az interneten számos helyen hozzáférhető, de akár egy naptár segítségével is kiszámolhatjuk, melyek a legfogékonyabb napok. Vegyük azonban figyelembe, hogy 35 napnál hosszabb, illetve 21 napnál rövidebb ciklus esetén, továbbá rendszertelenül jelentkező vérzések mellett a módszer veszít pontosságából. Ilyenkor célszerű szakemberhez fordulni a termékeny napok megállapítása érdekében.

termékenység, terhesség

Étel, ital, dohányzás

Növeli az esélyeket a megfelelő étkezés. Mindez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag az étrendünk átalakítása már elegendő a kívánt termékenységi szint eléréséhez, de az általános jó közérzet és a megfelelő súly javíthatja a fogamzás esélyeit. Egyes felmérések szerint a terméketlenséggel küzdő nők mintegy 12%-a súlyproblémákkal küzd, legyen az túlsúly vagy éppen kóros soványság.

Mi a teendő? Mindenekelőtt együnk több friss zöldséget és gyümölcsöt. Ez két pozitív hatással is jár: egyfelől csökken a kalóriabevitel, másfelől nő a szükséges ásványi anyagok és vitaminok mennyisége a szervezetünkben. Felejtsük el továbbá a szeszes italokat, ugyanis még az alacsony alkoholtartalmú italok is kedvezőtlenül befolyásolhatják a teherbe esés valószínűségét, ráadásul a magzat egészségére is káros hatással bírnak. (Hogy a kalóriákról már ne is beszéljünk.) Korábban a koffein tartalmú italokat is ellenjavalltként tartották számon, azonban a legújabb kutatások szerint napi egy-két csésze kávé még nem okoz problémát. Anorexia, bulimia vagy kényszeres evés esetén mindenképp keressünk fel a szakorvost, aki segíthet a fogamzás esélyét is károsan befolyásoló ilyesfajta problémák kezelésében. A dohányzás természetesen tilos.

Relaxáció

„Csak nyugi!” – hallhatjuk nemegyszer jóindulatú ismerőseinktől a csitító tanácsot. Persze jellemzően olyanoktól, akiknek éppen nincs miért aggódniuk a termékenységük megléte vagy hiánya miatt. Az igazság azonban az, hogy okosan tesszük, ha megtanulunk ellazulni, kikapcsolni, ugyanis a stressz és az aggodalmaskodás, az idegeskedés nem segíti elő a teherbe esést, sőt… A felesleges stressz ugyanis hatással van az ovulációra és a libidóra, a stresszhormonok befolyásolják a hipotalamusz működését, mely a nemi hormonok egy csoportjának termelődéséért felel, ráadásul a túlzott aggodalom gyengíti az immunrendszert, gyomorproblémákhoz és depresszióhoz is vezethet. Természetesen nincs megdönthetetlen bizonyíték arról, hogy a stressz terméketlenséget okoz, azonban nem egy nő állítja, hogy csupán azt követően esett teherbe, hogy megtanult relaxálni. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a különböző keleti relaxációs gyakorlatok, a jóga, vagy a tai chi, megfelelő lelki tanácsadó útmutatásával elsajátíthatjuk a meditáció művészetét vagy más jól bevált relaxációs technikákat.

Mozgás

Azzal nyilván Ön is tisztában van, hogy a rendszeres mozgás jótékony hatással bír a fizikai és szellemi teljesítőképességünkre – de gondolta volna, hogy akár a fogamzást is elősegítheti? Persze, csak ha nem visszük túlzásba! Sok nő számára a rendszeres mozgás beiktatása a napi életritmusába különösen eredményes. Mindez a zsírok, az ösztrogének és a termékenység kapcsolatából fakad. Mivel az ösztrogén mintegy 30%-a a zsírsejtekből származik, a túl sok zsír – éppúgy mint a túl kevés – megváltoztatja a nők hormonszintjét, ami csökkenti a teherbe esés esélyét. A test zsírszintjének 10–15%-os eltérése a normálistól már jó okot ad életmódunk megváltoztatására. Ügyeljünk viszont arra is, hogy ne vigyük túlzásba a terhelést: ha eddig nem mozogtunk szinte semennyit, fokozatosan iktassuk be a testmozgást az életünkbe. Heti 4–5 alkalommal végzett félórás könnyű torna már érezhető pozitív változásokat okoz. A rendszeresen nagyobb terheléssel sportolók (például aki sokat fut vagy edz) azonban jobb, ha visszavesznek a tempóból, esetükben ugyanis igaz a mondás: a kevesebb néha több.

Pozíciók

Bármilyen furcsa is: a szexuális együttlétek során is célszerű azokat a pozitúrákat előnybe részesíteni, melyek során a férfi spermája a lehető legközelebb kerül a rá váró petesejthez.

Normális esetben ennek nincs különösebb jelentősége, azonban számos pár esetében ez is segítséget jelenthet. A szakértők szerint kerülendők az olyan testhelyzetek, melyekben a kilövellt spermiumoknak a gravitációval is meg kell küzdeniük.

Ennek értelmében kerülendők az olyan aktusok, ahol a szeretkező felek ülnek, állnak, illetve az olyan helyzetek, ahol a nő lovagló ülésben kerekedik a férfi fölé. A legmegfelelőbbek azok a módozatok, ahol a legkisebb az esélye annak, hogy a spermiumok kicsoroghassanak a nő hüvelyéből. A közismert misszionárius póz például ilyen, ráadásul e természetesen kedvező helyzeten tovább javíthatunk azzal, ha egy párnával kissé megemeljük a nő csípőjét.

Kísérletezhetünk persze bátran, az aranyszabály azonban a minél mélyebb behatolás, illetve az, hogy ne hagyjuk rossz irányba távozni a spermiumokat. A gyermekáldásra vágyó párok esetében tehát szeretkezés után a gyengéd összebújás a szokottnál is ajánlatosabb.

A teherbe esés elősegítése érdekében mi is sokat tehetünk, azonban természetesen léteznek esetek – nem is kis számban –amikor csak a szakorvosok segíthetnek, vagy talán még azok sem.

A terméketlenség lehetséges okai nőknél

Ovulációval kapcsolatos problémák

Ilyen esetekben a nőknél nem, vagy rendszertelenül következik be a peteérés. Ennek okai a következők lehetnek:
PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma, amely az egyik leggyakoribb endokrin zavar, a nők közel 10%-át érintheti. A teljesen még nem tisztázott okok miatti szabálytalan petefészek- és mellékvese-működés következtében a petefészekben a tüszők nem érnek be, hanem kisebb ciszták formájában megmaradnak. A számos kellemetlen tünet (zsíros bőr, pattanásosság, férfias szőrnövekedés stb.) mellett erősen rontja a teherbe esés esélyeit is;
bizonyos gyógykezelések, így például gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók, kemoterápia, sugárkezelés mellékhatásai (daganatos megbetegedések esetén). korai menopauza;
különböző eredetű hormonális ingadozások.

Petevezeték-elzáródás
A petevezeték gyulladásának és elzáródásának leggyakoribb okai lehetnek:
• szexuális úton terjedő betegségek, mint pl. a chlamydia vagy ennél gyakrabban a gonorrhoea (kankó, tripper);
• endometriózis, a méhnyálkahártya (endometrium) ismeretlen okból a méhüregen kívülre kerül, ahol összenövéseket és szervkárosodásokat okozhat;
• krónikus nőgyógyászati gyulladások (chlamydia vagy más szexuális úton terjedő betegség is okozhatja);
• korábbi medence-környéki műtét (pl. vakbélműtét).

Életkor
Az évek múltával a petesejteknek mind a mennyisége csökken, mind pedig a megtermékenyíthetősége romlik. Egy a húszas évei elején járó nő teherbe esésesnek valószínűsége mintegy duplája a negyvenhez közelítő nőtársáéhoz képest.

Szervi akadályok
A méh különböző elváltozásai szintén megakadályozhatják a megtermékenyült petesejt megfelelő beágyazódását.

Betegségek
Egyéb egészségügyi zavarok: cukorbetegség, epilepszia, pajzsmirigy-rendellenségek, illetve különböző nőgyógyászati problémák, méhen kívüli terhesség, vetélés szintén befolyásolhatják a fogamzást.

A terméketlenség lehetséges okai férfiaknál

Normális esetben egy közösülés nyomán hímivarsejtek milliói kerülnek a női hüvelybe, azonban ezek közül alig néhány száz ér a petesejt közelébe. Miután végigjárta a méretéhez képest hatalmas utat, egy egészséges spermiumnak képesnek kell lennie behatolni a petesejtbe és megtermékenyíteni. Bár ezt a petesejthez eljutó számos spermium megkísérli, csupán egyetlenegynek sikerül, a többiek még legfeljebb 2-3 napig maradnak életben a nő testében.

A megtermékenyítés valószínűségét számos tényező befolyásolja, ezek:
• az ejakulátum mennyisége,
• az spermiumok száma,
• a spermiumok mozgásképessége,
• a mozgásuk minősége,
• a spermiumok mérete és formája.

Bár a spermiumszám is fontos tényező, talán még ennél is fontosabb azok mozgásképessége: ugyanis ezen áll vagy bukik, hogy eljutnak-e a petesejtig. Épp ezért akár alacsony spermiumszámmal is lehet valaki kellően termékeny, ha a hímivarsejtjei jó minőségűek.

A megfelelő minőségű és mennyiségű spermiumok termelődését az alábbi problémák és elváltozások gátolhatják:
• herékkel kapcsolatos problémák: korábbi heregyulladás vagy heresérülés. Ide értendő a mumpsz okozta gyulladás is, a különböző gyógykezelések (pl. sugárkezelés) és gyógyszeres terápiák mellékhatásai, sportsérülések;
• korábbi bakteriális fertőzések;
• műtéti beavatkozások (pl. heresérv-műtét);
• nem leszálló vagy megcsavarodó herék (mely utóbbi például károsíthatja azok vérellátását);
• cukorbetegség;
• gyógykezelések, illetve húgyúti beavatkozások, amelyek retrográd ejakulációt okoznak (az ejakulátum visszafolyik a húgyhólyagba);
• szexuális zavarok, mint pl. merevedési zavar;
• környezeti tényezők: a dohányzás és az intenzív alkoholfogyasztás hátrányosan befolyásolja a spermatermelést;
• a gyakori meleg fürdő és szauna szintén csökkenti a spermaszámot, mivel azok létrejötte meglehetősen szűk hőmérsékleti körülményekhez van kötve (a herék a testhőmérsékletnél 1 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten üzemelnek megfelelően); a túlhevülés, a láz (mint a vírusos megbetegedések egyik gyakori velejárója) szintén okozhat átmeneti spermaszám-csökkenést.

Mennyi idő alatt lehet teherbe esni?

Bár a terméketlenség gyakoribb probléma, semmint gondolnánk, mégis mennyi idő múltán indokolt szakemberhez fordulni?

Teherbe esni nem mindig könnyű, különösen, ha a nő már nem a húszas évei elején jár. A párok mintegy negyede átél hosszabb-rövidebb terméketlenségi periódusokat. A terméketlenség mögött számos ok húzódhat meg, mely mindkét partner életét komolyan befolyásolja, és tagadhatatlan, hogy ezen okok közül nem mindegyikre tud magyarázatot adni az orvostudomány. Rendszeres, heti 2–3-szori szexuális együttléttel mintegy 20–30% az esély arra, hogy a nő megfogan egy hónapon belül. Ugyanez a szám hat hónapra vetítve már 75%. Az egy éven belüli terhesség esélye 90, míg a két éven belüli teherbe esés valószínűsége 95%.

Mikor forduljon orvoshoz?

Mindezek alapján és a legtöbb szakértő szerint, ha a rendszeres (védekezés nélküli) szexuális élet mellett két éven belül nem következik be a terhesség, feltétlenül indokolt szakember segítségét kérni.

A peteérés időpontjának kiszámítása

Hogyan számítható ki a fogamzás legvalószínűbb időpontja? Az ovuláció legtöbbször a ciklus 14. napján következik be, ha a ciklus első napjának a rendes havivérzés első napját tekintjük. Szabályos, 28 napos ciklusok esetén a 10-17. nap közötti periódus tekinthető termékenynek. Hőmérőzéssel is megbizonyosodhatunk az ovuláció időpontjáról. Minden reggel azonos időpontban, felkelés előtt, éhgyomorra mérje meg hőmérsékletét! Ha ezt rendszeresen feljegyzi, érdekes görbét rajzolhat meg: az egyik szakaszban alacsony (36,5 C), a másikban magasabb (37 C körüli) értéket fog kapni, ami ismét lecsökken a menstruáció előtti napon. A tüszőrepedést néha enyhe alhasi fájdalmak kísérik. A hőmérséklet-változás alapján meghatározható az ovuláció időpontja, amely a hőmérséklet-emelkedés előtti utolsó nap, néha annak első napja. A magas hőmérsékletű periódus a terméketlen szakasz, ezt követi a menstruáció. Szinte biztos a megtermékenyülés az ovuláció napján, vagy az azt megelőző 2-3 napban, hiszen a hímivarsejtek ennyi ideig még megőrzik termékenyítőképességüket.

 Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés