2024. Március 05. kedd
A cigarettafüstöt belélegzése rontja a gyerekek mentális egészségét – derült ki egy brit tanulmányból. A passzív dohányos gyerekek körében különösen a hiperaktivitás és a rossz magatartás gyakori.

„Tudjuk, hogy a passzív dohányzást összefüggésbe hozták a gyerekeknél kialakuló testi egészségügyi gondokkal, de a szellemi egészséget érintő kérdéseket még nem tárták fel” – mondta Mark Hamer, aki a University College of London munkatársaival négy és nyolc év közötti brit gyerekeket vizsgált. A kutatók elemezték a kilencszáz gyermek nyálában lerakódott cigarettafüstöt, a szülőknek pedig kérdőívet kellett kitölteniük gyerekeik érzelmi, viselkedésbeli és közösségi nehézségeiről.

passzív dohányzás

Az eredmények azt mutatták, hogy minél több cigarettafüst jutott a gyerekek szervezetébe, annál gyengébb volt mentális egészségük. Összességében három százalékuknál mutatkoztak igen rossz értékek, derült ki az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból. A tudósok azonban megjegyezték, még nem világos, hogy a cigarettafüst valóban kárt tesz-e a gyerekek agyában, vagy valami más összefüggésről van szó.

A kutatástól független szakértők alátámasztották a londoni szakemberek eredményeit. Michael Weitzman a New York-i Egyetem orvosi központjának munkatársa szerint „egyre többen ismerik fel, hogy a passzív dohányzás növeli a gyerekeknél az egészségügyi kockázatokat, beleértve a fülfertőzéseket és az asztmát is”.


Forrás: MTI
2010. 12. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés