2024. Március 05. kedd
Gyakoribbak a viselkedészavarok azoknál az asztmás fiúknál, akik nagyobb mértékben vannak kitéve otthon dohányfüstnek – mutatta ki egy kutatás. A lányok e szempontból szerencsésebbek, náluk ugyanis az összefüggés nem volt kimutatható.

Jól ismert, hogy a dohányfüst károsan hat a gyermekek egészségére és megismerési képességeire, de eddig kevés kutatást folytattak azzal kapcsolatban, hogy miként befolyásolhatja a viselkedést – mutatott rá Dr. Kimberly Yolton gyermekorvos professzor, az ohiói Cincinnati Gyermekkórház munkatársa és kutatócsoportja. A témával foglalkozó tanulmányok a szülők beszámolóin alapultak, mely nem feltétlenül pontos – tették hozzá.

dohányfüst, viselkedészavar

Yolton és munkatársai 220 asztmás fiú és lány esetében vizsgálták azt, hogyan hat a légszűrő használata az asztma tüneteire és a gyerekek tüdőfunkciójára. Mindegyikük vérvételen esett át, hogy megmérjék a nikotin egyik összetevőjének, a kotinin szintjét a szervezetükben, mely a legjobb a dohányfüstnek való kitettség mértékének kimutatására.

A lányok esetében mért kotinin-szint arra utalt, hogy ők sokkal több dohányfüstöt szívnak be, mint a fiúk. Míg a lányok esetében ez nem volt összefüggésben a viselkedéssel, a fiúk esetében a kutatók úgy találták, hogy minél több dohányfüstnek vannak kitéve, annál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki esetükben olyan viselkedészavarok, mint a hiperaktivitás, az agresszió, és a depresszió.

Míg korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a dohányfüstöt a viselkedészavarokkal gyermekek esetében, a kutatók megjegyezték, hogy erre leginkább az asztmás gyerekek hajlamosak. Az eredményeket nem lehet általánosítani azokra a gyerekekre, akiknek nincs asztmájuk, de „további bizonyítékot nyújtanak arra nézve, hogy a környezetben lévő füst már kisebb mennyiségben is viselkedészavarokhoz vezethet.”


Forrás: Medipress
2009. 01. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés