2024. Július 15. hétfő
Az aktív dohányosok nem csak azáltal ártanak maguknak, hogy cigarettájuk füstjét letüdőzik, de azzal is, hogy a kifújt füstöt újra belélegzik, ezzel pedig a tüdőrák kockázatát is növelik – állítja egy olasz kutatás.

Maria Teresa Piccardo, az olasz Nemzeti Rákkutató Intézet egyik vezető munkatársa meglepő helyen tanulmányozta a jelenséget: újságárusoknál figyelte meg a tüdőrák előfordulásának valószínűségét.

dohányzás, füst

„Azért éppen az újságárusok, mert ők egyedül dolgoznak egy meglehetősen szűk helyen, ahol megáll a füst. 15 embert figyeltünk meg, és azt találtuk, hogy a saját cigarettáikból származó füst passzív dohányos módjára történő ’visszalélegzése’ jól korrelált az általuk elfüstölt szálak számával” – nyilatkozta a sajtónak Piccardo.

A kutatási eredmények azt jelezték, hogy napi 14 szál elszívása esetén a saját füst hatása olyan, mintha még 2,6 szálra gyújtott volna rá az illető.

Az Enviromental Health nevű szaklapban megjelent eredmények azonban felvetik azt a kérdést is, hogy – mivel az említett újságos standok általában a város forgalmas helyein működnek – a kutatók megfelelően kiszűrték-e a járművel miatti légszennyezést, mint kockázati tényezőt.

Az mindenesetre bizonyos, hogy a passzív (és természetesen aktív) dohányzás minden fajtája káros, és az is, hogy a most vizsgált jelenséget egy nagyobb, és gondosan kiválogatott mintán ellenőrizve valósabb eredményeket kaphatunk.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés