2024. Június 15. szombat
Egy nemrégiben elvégzett finn tanulmány szerint ha a gyermekek keveset alszanak, növekszik az esélyük a figyelemzavaros/hiperaktív tünetegyüttes (ADHD) kialakulására.

Az elmúlt évtizedekben sok országban visszaesett az alvással töltött órák száma. Az Egyesült Államokban pl. a becslések szerint a gyerekek harmada nem alszik eleget. Feltételezik, hogy az alvásmegvonás a gyerekek esetében viselkedészavarokat okozhat a fáradtság helyett, de csak kevesen vizsgálták meg ezt a hipotézist.

alvás, hiperaktív, ADHD

Finn kutatók 280 egészséges gyermek esetében vizsgálták, hogy a csökkent alvásidő okoz-e az ADHD-hoz hasonló viselkedészavarokat. A Helsinki Egyetem és a Finn Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatók rögzítették a gyermekek alvási szokásait a szülők elbeszélése, aktigráf (az alvási és ébrenléti ciklusok közbeni aktivitást a végtagok mozgása alapján vizsgáló műszer), vagy a gyermek csuklójára rögzített alvásmonitor segítségével.

Azok a gyerekek, akiknek átlagos alvásideje 7,7 óránál rövidebb volt, sokkal hiperaktívabbnak és lobbanékonynak bizonyultak, az ADHD-összpontszámuk is magasabb volt. A figyelem terén nem mutatkozott eltérés a többet alvó gyerekekhez képes, illetve a rövid alvásidő és az alvási nehézségek között nem találtak jelentős összefüggést. Az alvási nehézségeket összefüggésbe hozták a hiperaktivitással, az impulzivitással és a figyelmetlenséggel.

„Ki tudtuk mutatni, hogy a rövid alvásidő és az alvási nehézség összefügg az ADHD viselkedési tüneteivel, és azt is megállapítottuk, hogy a rövid alvásidő súlyosbítja a viselkedési tüneteket, az alvási nehézségek jelenlététől függetlenül” – mondta el Juulia Paavonen kutató. „Az eredmények arra utalnak, hogy a megfelelő alvási szokások kialakítása gyerekkorban nagyon fontos lehet a viselkedészavarok megelőzésében” – tette hozzá.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés