2024. Április 18. csütörtök
Terhesség során a vírusfertőzések által aktiválódó immunválasz olyan idegrendszeri változásokat idéz elő, amely a későbbiekben megnöveli a szkizofrénia és autizmus gyakoriságát. Kutatók ennek lehetséges okait keresték.

„A méhen belüli fertőzések hatnak az idegrendszer fejlődésére. Bár a folyamatban számos tényező szerepet játszik, kísérletünk során megpróbáltunk az anyai immunrendszerre összpontosítani, mert a fertőzések ennek közvetítésével hatnak a magzatra” – magyarázta W. Ian Lipkin, a Columbia Egyetem munkatársa, az mBio című szaklapban online publikált kutatások vezetője.

terhesség, vírusfertőzés

Hogy az immunválaszt jobban feltérképezzék, a kutatók vemhes egereket egy mesterséges molekulával „fertőzték” meg, amely laboratóriumi körülmények között a vírusfertőzéseket utánozza. A fertőzött kisegerek mozgásfejlődése zavart szenvedett. A további vizsgálatok igazolták, hogy embrionális életük során az idegrendszer sejtjeinek osztódása zavart szenvedett, más szóval megváltozott idegrendszerük fejlődése.

A kutatásban külön vizsgálták a TLR3 (Toll-like receptor 3) nevű sejtfelszíni fehérje szerepét is a folyamatban, amely egy, a vírusfertőzések kapcsán aktiválódó protein. A TLR3-hiányos egerek vizsgálatából kiderült, hogy a fejlődési hiányosságok összefüggnek a fehérjével. A megbetegedések kockázatát egy nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő, a carprofen csökkentette.

„Megfigyeléseink segítenek megérteni, hogyan befolyásolják a terhesség alatti fertőzések és az immunrendszerre ható tényezők az idegrendszer fejlődését és működését, a jövőben így csökkenthető lesz egyes pszichés és neurológiai megbetegedések előfordulási gyakorisága” – vélte Lipkin.


Forrás: Medipress
2010. 10. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés