2024. Április 22. hétfő
A skizofréniás esetek legalább felénél megtalálhatóak azok a génváltozatok, melyekről a Nature Genetics című szakfolyóiratban számoltak be amerikai kutatók.

A Columbia Egyetem orvosi központjának munkatársai 225 ember örökítő kódját elemezték, akik közül egyesek skizofréniával éltek, míg mások nem, és megállapították, hogy negyven gén összefüggésben van a skizofréniával.

skizofrénia, gén

A negyven különböző génen fellelt génmutációk a Maria Karayiorgou kutatásvezető és munkatársai szerint egyrészt azt sugallják, hogy az eddig feltételezettnél jóval több gén járul hozzá a skizofrénia kialakulásához, másrészt pedig megmagyarázhatják, hogy miért gyakori a skizofrénia előfordulása világszerte. A betegség minden századik embert érint valamikor élete során, és a betegek mintegy tizedénél valamelyik szülő is érintett.

Az eredmények szerint a genetika azokban az esetekben is szerepet játszik, amikor családi halmozódásról nincs szó – egy személy DNS-e nem tökéletesen azonos másolata szülei genetikai kódjának, mutációk fordulnak elő, amikor a spermiumok és a petesejtek kialakulnak.


Forrás: MTI
2011. 08. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés