2024. Április 22. hétfő
A Georgia Orvosi Egyetem kutatásai szerint a skizofréniában szenvedőknek nagyobb az esélyük a kettes típusú cukorbetegség kialakulására, mint az egészségeseknek.  

Az 50 újonnan diagnosztizált skizofréniás beteg részvételével készült vizsgálat során kiderült, a betegek 16 százaléka cukorbeteg, vagy pre-diabéteszes. Ezzel szemben egy hasonló összetételű, egészséges résztvevőkből álló kontrollcsoport vizsgálata során a kutatók senkinél nem találták cukorbetegség nyomait.

cukorbetegség, skizofrénia

A cukorbetegek sejtjei inzulin hiányában nem képesek a glükóz, és az abból származó energia felvételére. „Eredményeinkből úgy tűnik, hogy valamilyen környezeti vagy genetikai összefüggés van a két betegség, a skizofrénia és a diabétesz között” – nyilatkozta Dr. Brian Kirkpatrick, az egyetem pszichiátriai részlegének vezetője.

A kutatók a kísérlet során olyan betegeket vizsgáltak, akiknél még nem kezdték meg a skizofrénia elleni gyógyszerek használatát, azok ugyanis gyors súlygyarapodást okoznak, ami növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A skizofrénia leggyakoribb tünetei a memória és figyelemzavar, hallucinációk és kényszerképzetek megjelenése valamint a zavaros viselkedés. Az első tünetek általában kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban jelentkeznek.

Egy nemrég végzett felmérés szerint a magas testzsír- és koleszterinszint, valamint az inzulinrezisztancia előfordulása skizofréniás férfiak esetében 37, skizofréniás nők esetében pedig 50 százalékos. „A legtöbb orvos csak a skizofrénia agyműködésre gyakorolt hatásait veszi figyelembe, pedig úgy tűnik, más egészségügyi problémákkal, például a diabétesszel is összefügg a betegség” – nyilatkozta Dr. Kirkpatrick.


Forrás: Medipress
2009. 04. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés