2023. Október 03. kedd

Stressz, pszichopatológia

bulimia nervosa
A bulimia nervosa leginkább serdülőket, fiatal felnőtteket érintő étkezési rendellenesség, mely súlyos testi szövődményekkel járhat.
BŐVEBBEN


pánikroham
A feszült idegállapot, a stressz olyan súlyosnak látszó tüneteket okozhat, hogy a hozzátartozók rögtön mentőt hívnak. A pánikrohamot a beteg bármily valóságosnak is éli meg, a probléma nem szervi eredetű.
BŐVEBBEN


gyász
Szeretett hozzátartozónk elvesztésének gyásza életünk legmegrázóbb tapasztalata. Hiába találkoztunk korábban olyan személyekkel, akiknek meghalt valakijük, mindaddig, amíg magunk nem éltük át, elképzelésünk sem lehetett ennek a krízisnek a mindent elsöprő erejéről. A megfosztottság, a kisemmizettség, a reményvesztettség, a harag, a bűntudat, a befejezetlenség kínzó érzési gyötörnek bennünket.
BŐVEBBEN


borderline személyiségzavar

A borderline személyiségzavar egyfajta átmeneti betegség: tünetei között egyaránt felfedezhetünk skizofréniára jellemző és neurózisra utaló tüneteket is. Hogyan ismerhető fel ez a betegség, melyek a jellegzetes tünetek?


BŐVEBBEN


pánikbetegség
Vészhelyzet esetén az agyban minden más tevékenység gátlódik, csupán egyetlen fenyegető érzés marad. Ez a fenyegető érzés pánikroham esetén is fennáll – reális veszély nélkül. A tünetek súlyossága változó, de a pánikbetegséghez fóbia és depresszió is társulhat.
BŐVEBBEN


tél téli depresszió

A napfény hiánya, a kevesebb mozgás és a hideg sokaknál lehangoltságot eredményezhet. A téli depresszió orvoslására ugyan bevethetjük a csokoládéevést, a mértékletességet azonban ne feledjük!


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
A szülés utáni depresszió 8 óra munka, 8 óra görcsölés: a munkahelyi stressz hatásai Természetes módszerek a depresszió enyhítésére Feszültség alatt: a stressz A szülők is stresszelnek, amikor iskolába kell vinni a gyereket Mozgással csökkenthető a szorongás A rák a lélek betegsége? A nehéz napok előtt: a premenstruációs szindróma Egészséges bélflórával harcolhatunk a stressz ellen Mentális problémák kezelésében is segíthet a botox-kezelés Jótanácsok a hatékony stresszkezeléshez A krónikus stressz megduplázhatja a szívbetegségek rizikóját 5+1 tipp a munkahelyi stressz leküzdésére Enyhíti a stresszt az egészséges életmód Magyarországi stressz-térkép Az Angyalok Konyhájának tanácsai az ünnepekre A baj nem jár egyedül? Miért éreznek bűntudatot a depressziósok? A gyász nem depresszió! Valóban bele lehet halni a bánatba Hasznunkra is válhatnak a traumatikus élmények A világ legfurcsább fóbiája Hogyan éljük túl a karácsonyi céges bulikat? Az alvás segít feldolgozni a fájdalmas emlékeket Depresszióhoz vezethet a kevés mozgás és a sok tévézés Eltérő módon reagálnak a stresszre a férfiak és nők Népbetegséggé vált a kiégés Mi motiválja az önbántalmazókat? Online is működik a pszichoterápia A depressziós nőknél gyakoribb a stroke Miért gyakori a skizofrénia? A gazdag országokban több a depressziós Mit tegyen, ha fél a repüléstől? Különleges fóbia a tűtől való félelem Extrém módon csonkítják magukat a tinik A depresszió csökkenti a nemi vágyat Inkább a munkanélküliség, mint a rossz munkahely? Egyre több férfi lesz depressziós a közeljövőben Testképzavaros férfiakat kutatnak a magyar pszichiáterek Génektől is függ, hogyan dolgozzuk fel a traumákat Hiányosak az autista gyerekek vizuális készségei Öröklődő betegség lehet az anorexia Asszonyi sors: vetélés, halvaszületés, gyász Lelki támaszra is szükségük van az iszapömlés károsultjainak A kimentés után is leselkednek veszélyek a chilei bányászokra Miért baj, ha nyitott személyiségű a depressziós? A családterápia a leghatékonyabb az anorexia kezelésében A sorsba vetett hit segít feldolgozni a gyászt A dohányzás csak ideiglenesen csökkenti a stresszt A múlt kísértő árnya: Poszttraumás stressz Búcsú a holttesttől: Nem mindenkinek fontos
Öröklődik az öngyilkos hajlam A leginkább vitatott pszichiátriai zavarok Megfejtették, miért kerülik az ölelést az autisták Depressziót okoz a túl sok netezés? Hogyan hagyjunk fel rossz szokásainkkal? Máshogy stresszel férfi és nő Mi a baj a depressziósok agyával? A drogok miatt is egyre több a fiatal skizofrén Depresszióhoz vezethet a kevés alvás Nem mindenkinél hatásos az antidepresszáns A képzett családokban gyakoribb az autizmus? Árt a szívnek a stressz elfojtása Aki fél, az fél és nem egész Stressz ellen ezt egye! Beteggé tesz, ha rossz a főnök Nagyobb stressz: magasabb vérnyomás! Autizmus oltás miatt? Dolgozók rémálma: mobbing, azaz munkahelyi pszichoterror A hét legegészségtelenebb jellemvonás A felnőtt agyba jobban bevésődnek a traumák Autista zsenik: városi legenda vagy valóság? Pánikrohamból szívproblémák Génmutáció véd a mániás depressziótól Gyerekek, férfiak és nők: az evészavar mindenkit érint "Pasirexia”: egyre gyakoribb az anorexia a férfiaknál Meddig fokozhatók a sportteljesítmények? Akar beszélni róla? Az is normálisnak számít, ha nem A paranoiások köztünk vannak! Kiderült, miért gyakoribb a nőknél a depresszió és a szorongás Öngyilkossági hullám tizedeli a fiatalokat Összefüggés lehet a krónikus fáradtság és a herpeszvírus között Kezeletlen a pánikbetegek nagy része Pszichiátria a művészet tükrében A depresszió testi fájdalommal is járhat A fiúk miért nem sírnak? Miben tudnak segíteni a mentálhigiéniai rendelésen? Okozhat-e Önnek betegséget a stressz? Ha szorít a nyúlcipő: az agorafóbia Túlzásba vitt koplalás: az anorexia nervosa Egészségesebbek a dolgozó anyák Röviden a depresszióról A stressz szorításában A skizofrénia A depresszió Az erőltetett kedvesség depresszióhoz vezet A Down-kór Esőemberek: az autizmus Delfinterápia depresszióra Agyi eltérések az autisták családtagjainál Stressz? Szedje versbe! Új lehetőség a skizofrénia kezelésében

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés