2024. Július 15. hétfő
Újabb tudományos bizonyítékok támasztják alá a csokievés létjogosultságát, mégpedig stresszoldó hatása miatt. A kutatók szerint erre leginkább az étcsokoládé alkalmas.

A csokoládé metabolikus, valamint a pszichére gyakorolt hatását vizsgálták a multinacionális élelmiszeripari vállalat, a Nestlé kutatói. A megvizsgált egészséges felnőtt önkénteseknek egy pszichológiai tesztet kellett kitölteniük, majd két héten keresztül napi 20 g étcsokoládét elfogyasztaniuk.

Stressz ellen étcsokoládé

A vizsgálat elején, közepén és végén vizelet- és vérmintát is adtak, hogy Sunil Kochhar és munkatársai laborteszteket végezhessenek, amit különféle műszeres vizsgálatokkal is kiegészítettek.

A vizsgálat során kiderült, hogy a csokoládé hatására csökkent a stresszhormok szintje, és pozitívan befolyásolta a stresszel összefüggő biokémiai folyamatokat is.

Kochhar szerint az étcsokoládé napi fogyasztása hasznos lehet a nagy stresszel küzdők számára, és már napi 40 g (kevesebb, mint fél táblányi) is elegendő lehet a stresszhormonok szintjének csökkentéséhez.


Forrás: Medipress/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés