2024. Június 15. szombat

Öngyilkossági hullám tizedeli a fiatalokat

Veszélyes weboldalakon terjed a szuiciditás divat
1 . oldal

Hét dél-walesi kamasz halálával és temérdek öngyilkossági kísérlettel hozták összefüggésbe – a kortársaiknak való megfelelési kényszeren túl – a tinik által használt közösségi weboldalakat. Sajnos hazánkban is felbukkant a végzetes "tinihóbort" jelenség. Halálra szuggerálják egymást a gyerekek.


A szuicid téboly egyik túlélője, a tizenhét éves Anne-Marie Eagle véleménye szerint az öngyilkosság annyira megszokottá kezd válni a helyi fiatalok körében, hogy még ő is elgondolkodott rajta.

öngyilkos tinik közösségi weboldal internet

„Egyszerűen az lett a menő a környékünkön, hogy véget vetünk az életünknek, és ez nekem is megfordult a fejemben. De bármennyire is felzaklattak és elszomorítottak a körülöttem történt halálesetek, mégsem lehetek annyira önző, hogy ugyanezt csinálom.” A lány unokatestvére, a húszéves Liam Clarke és közeli barátnője, a tizenhét éves Natasha Randall is öngyilkosságot követett el – előbbi egy hónapja, utóbbi pedig pár napja, az eddigi legutolsó áldozatként.

„Amikor Natasha hallotta, hogy a többiek mit csináltak, elég sokat beszélt arról , hogy felakasztja magát, annyira elbűvölte már maga a gondolat is. Azt hitte, hogy könnyű lesz megtenni, hiszen körülötte mindenki így cselekedett. A hétvégén még két barátom megpróbálta megölni magát, és tudom, hogy Natasha miatt tették.”

Egyikükre, a tizenöt éves Leah Philipsre még időben talált rá mostohaapja – a lány éppen akkor próbálta felakasztani magát otthonukban. A lány az eset után három napig ápolásra szorult. Édesanyja így nyilatkozott: „Nem tudjuk, hogy a lányom mennyi ideje lóghatott a kötélen. A férjem felemelte, ekkor a szomszédunk berohant és kiszabadította Leah-t. Ő azt mondja, hogy nem tudja miért tette. Igazából nem is nagyon emlékszik rá.”

Egy fiatalokkal foglalkozó alapítvány nemrégiben végzett felmérése szerint egyre több olyan kamasz próbálta megölni magát, aki hasonló esetekről az interneten olvasott vagy chatelt kortársaival. Az alapítvány becslése szerint az elmúlt hat évben minimum huszonhét, kamaszok által elkövetett öngyilkosság történt, amely kapcsolatba hozható az internettel. A legfiatalabb áldozat tizenhárom éves volt.

Az esetekkel kapcsolatban a helyi halottkém a tizenévesek által kedvelt internetes portálokon próbál bármi olyan dolgot találni, ami rávezetheti a nyomozókat arra, hogy a fiatalokat mi vihette rá életük kioltására. „Szeretném a tiniket arra figyelmeztetni, hogy ezek a weboldalak veszélyesek lehetnek számukra. Egyúttal a szülők is figyelmét is felhívnám arra, hogy figyeljenek gyermekeikre, akik ezeken az oldalakon más fiatalok befolyása alá kerülhetnek.”Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés