2024. Április 15. hétfő
Bár a híradók háborúkról, terrorista cselekményekről és gyilkosságokról szólnak, az öngyilkosságok száma éves meghaladja az előbbiek áldozatainak számát, mégis, kevesebb szó esik róluk – hívta fel a figyelmet egy szakértő a problémára szerdán.

A nemzetközi Öngyilkosság-prevenciós Szövetség (IASP) elnöke, Brian Mishara szerint az elmúlt évtizedekben az öngyilkosságok száma folyamatosan emelkedett, és a kormányoknak végre el kéne magukat szánni, hogy tegyenek valamit a tendencia megállítására.

öngyilkosság gyilkosság áldozata halálozási arány ráta

„Világszerte több mint egymillió ember vet véget életének önkezével évente, ami több mint a háborúk, terrorista cselekmények vagy gyilkosság áldozatai száma összesen” – nyilatkozta Mishara az AFP-nek. „Egyszerűbben mondva többen halnak meg saját, mint mások keze által.”

Az elmúlt évben az öngyilkosságok halálozási aránya 60 százalékkal nőtt világszerte, jelenleg százezer főre számolva 28 férfi illetve 7 nő így leli halálát évente. A fejlődő országokban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint figyelemreméltóan emelkedik az arány.

„Az öngyilkosság egyidős az emberi történelemmel, és egyaránt jellemző a szegényekre és a gazdagokra” – mondta Mishara, aki a Quebeci Egyetem pszichológus professzora. A szakember szerint a legtöbb ország nem fordít kellő figyelmet a jelenségre, de ahol befektettek a megelőzésbe, ott értek el eredményeket. Az Egyesült Államokban például, ahol komoly megelőzési programot dolgozott ki és hajtott végre a kormány, csökkenő tendenciát mutat az öngyilkosságok száma.

Máshol azonban lesöprik a problémát az asztalról, aminek nemcsak az az oka, hogy nem jut pénz a megelőzésre, hanem az is, hogy az öngyilkosságot balesetként vagy gyilkosságként regisztrálják. Mishara szerint a jelenség azért is különösen szomorú, mert az öngyilkosság megelőzhető.

A szakember szerint világszerte több férfi öli meg magát, mint nő – egyetlen kivétel ez alól Kína. Az öngyilkosságok száma a volt Szovjetunió utódállamaiban a legmagasabb, ahol az alkohol komoly szerepet játszik a jelenségben. „Ahogy emelkedett a vodka ára, az öngyilkosságok száma csökkenni kezdett” – mondja Mishara, aki szerint az alkohol és a drogok 50 százalékban felelősek az öngyilkosságért. Jelenleg Litvánia a világelső, de a WHO adatai szerint Oroszországban is igen magas az arány.

A magas öngyilkossági rátákban az is szerepet játszhat, hogy ezekben az országokban igen nagy társadalmi változások mentek végbe, ami miatt sokan úgy érzik, hogy a társadalom peremére kerültek. „Az emberek nem azért lesznek öngyilkosok, mert meg akarnak halni. Azért ölik meg magukat, mert úgy gondolják, életük már nem fordulhat jobbra.” – mondta Mishara.


Forrás: Medipress
2008. 03. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés