2024. Június 15. szombat
Baleset, terhességi és szülési komplikációk, öngyilkosság, erőszak, valamint az AIDS és a tuberkulózis a 10 és 24 év közötti fiatalok leggyakoribb haláloka világszerte – állítja egy most nyilvánosságra hozott jelentés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megbízott kutatók vizsgálata szerint 2,6 millió fiatal hal meg évente a 10-től 24 éves korosztályban, noha az esetek többsége elkerülhető lenne. A halálesetek 97 százaléka alacsony- vagy közepes jövedelmű országokban történt.

halálok, baleset, öngyilkosság

Az adatok alapján minden eddiginél több fiatal él ma: az 1,8 milliárd tíz és 14 év közötti fiatal a világ teljes népességének mintegy 30 százalékát teszi ki.

A felmérés Londoni sajtótájékoztatóján George Patton, a vizsgálat vezetője elmondta, hogy a fiatal korosztály egyre sérülékenyebb. A kamaszok 40 százalékának halálát sérülés vagy az erőszak valamely formája okozza világszerte.

A 10 és 24 év közötti fiatalok körében a vezető halálokok: közlekedési baleset (10 százalék), öngyilkosság (6,3 százalék), erőszak (6 százalék), alsólégúti fertőzés, például tüdőgyulladás (5,9 százalék), tuberkulózis (5,5 százalék), AIDS (5,5 százalék), fulladás (4,1 százalék), tűz (2,6 százalék), agyhártyagyulladás (2 százalék), háború (1 százalék).

Különösen nagy arányú a közlekedési balesetből és közvetlen erőszakból eredő halálozási arány a fiúk között (13,9 és 9,2 százalék).


Forrás: MTI
2009. 09. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés