2023. December 02. szombat

A verstanulás nem csak a mûveltségre, de egy olasz pszichiáter tanulmánya szerint a egészségre is pozitívan hat: az idõseknek pédául abban segít, hogy frissen tartsák emlékezõ és koncentrálóképességüket.

 

 

Denis Gaita szerint a verstanulás a stresszes állapotban lévõket ellazítja, a depressziósakat pedig felderíti. A pszichiáter szerint az okok a magzati korra vezethetõk vissza. A magzat kilenc hónapig ringatózik az anyai szívdobogás ritmusára; négy hónaposan már az anyai hangot is érzékeli, ezért felnõttként jobban érezzük magunkat, valahányszor megtaláljuk egy dalban vagy versben ezt a "zsigeri" ritmust.

Stressz vers

Az elmélet egy neves olasz színész, Giorgio Albertazzi egyetértését is elnyerte. Véleménye szerint a költészet olyan muzsika, amely megérinti a lelket. „Verset úgy tanuljunk, hogy fennhangon olvassuk. Csak így lehet memorizálni a ritmust, ami a vers lényege. Nem bonyolult verstanulási technikákat kell kitalálni, hanem hagyni kell, hogy zeneisége ragadjon magával.

Olyan verseket válasszunk, amelyek tetszenek, amelyekrõl úgy érezzük, hogy hozzánk tartoznak, csaknem a szó fizikai értelmében is.”


Forrás: Panoráma

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés