2024. Június 24. hétfő
Egy több ezer nőt vizsgáló amerikai kutatás szerint azokban az idősebb nőkben a legkisebb a depresszió kialakulásának valószínűsége, akik a legtöbbet mozognak és a legkevesebbet néznek tévét.

Az American Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint azokban a nőkben, akik a legtöbb testmozgás végzéséről számoltak be, körülbelül 20 százalékkal kisebb a depresszió kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akik ritkán mozognak. Ezen kívül pedig az is kiderült, hogy minél több időt tölt valaki a tv előtt, annál nagyobb nála a depresszió kialakulásának kockázata.

depresszió

„A testmozgás magasabb aránya a depresszió csökkent kockázatával hozható összefüggésbe” – számolt be a kutatás vezetője, Michel Lucas, a Harvard Orvostudományi Egyetem kutatója. A több testmozgás növeli az önbecsülést és a vér endorfinszintjét, bár a kutatás nem bizonyította, hogy a tévénézés és a testmozgás hiánya okozná közvetlenül a depressziót. A kutatáshoz az 1992 és 2006 között végzett Ápolónők egészségügyi tanulmánya c. amerikai követéses vizsgálat közel 50 ezer nőalanyának kérdőíveit használták fel. A kérdőíven a résztvevők a testmozgással és egészségi állapotukkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, az esetlegesen diagnosztizált depressziót is beleértve.

Az elemzés azt mutatta, hogy a legtöbb (naponta legalább 90 perc) testmozgást végző nők esetében 20 százalékkal volt alacsonyabb a depresszió kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akik naponta legfeljebb 10 percet mozogtak. A legalább 3 órát a tv előtt ülő nőkben 13 százalékkal nagyobb valószínűséggel mutattak ki depressziót, mint azokban, akik alig néztek tévét, bár Lucas szerint ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy ők a tévénézés helyett testmozgásra használták az időt.


Forrás: Medipress
2011. 11. 18.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés