2024. Február 26. hétfő
Egy mentális egészséggel foglalkozó brit szervezet szerint egyre több orvos javasolja depressziós pácienseinek a tünetek enyhítésére a testmozgást.

A Mental Health Foundation 200 háziorvos bevonásával készített felmérése szerint napjainkban az orvosok 22 százaléka javasolja a testmozgást a betegség enyhébb formáiban, míg három évvel ezelőtt még csak 5 százalékuk tett így. Az alapítvány szerint az eredmények azt mutatják, a testmozgás segít a depresszió enyhébb eseteiben, mivel növeli az önértékelést és megszünteti az elszigeteltség érzését. A testmozgás hatására endorfin szabadul fel, mely egyike a jó közérzetért felelős vegyületeknek.

depresszió, testmozgás

Minden negyedik nő és minden hatodik férfi átesik élete során depressziós szakaszokon. Az alapítvány szerint fontos, hogy az orvosok ne csak antidepresszánsokat írjanak fel, hanem javasolják a testmozgást is, mivel a szakemberek szerint a mozgás fizikailag, szociálisan és biológiailag is segítséget nyújt.

A felmérés szerint a brit orvosok 61 százaléka véli úgy, hogy a mozgásterápia hasznos lehet, de sokuknak nincs megfelelő listája a sportlétesítményekről. Kétharmaduk szeretne rendelkezni hasonlóval, mivel egyre több beteg érdeklődik afelől, hogy javítana-e állapotukon a testedzés. Az alapítvány által szervezett edzéseket az Egészségügyi Minisztérium is támogatja, de csak az ország bizonyos területein érhetők el. Hat új létesítményben személyi edzőket osztanak ki a betegek mellé, akik edzésterveket állítanak össze. A depresszió ilyen formában történő kezelésének eredményeit a jövő év során közlik majd.

Az alapítvány szerint a depresszió összetett kórkép, és fontos, hogy az orvosok többféle kezelési lehetőség közül választhassanak. Az alapítvány szerint valós igények jelentkeztek arra, hogy a gyógyszerek és a pszichoterápia mellett a testmozgás lehetőségeire is hívja fel a figyelmet az orvos, mivel egyre inkább bizonyítást nyer annak hatékonysága. Az alapítvány már három éve kampányol azért, hogy az orvosok jobban használják ki a mozgás terápiás előnyeit.

A depressziót több faktor válthatja ki, többek között pl. genetikai tényezők, környezeti hatások, életmód, személyiség. Nagy-Britanniában évente kb. 800 000 főt érint, és ez a harmadik leggyakoribb megbetegedés a nők körében, míg a férfiaknál a tizedik helyen áll. A munkaképtelenséget leggyakrabban ez a betegség okozza. A WHO becslései szerint 2020-ra a szívbetegségek mögött a második legnagyobb egészségügyi problémaként fog szerepelni.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés