2023. Szeptember 26. kedd
Figyeljen oda a stressz jeleire, tüneteire, és foglalkozzon velük tudatosan! Ha súlyos problémákkal küzd, fizikai és mentális egészsége érdekében forduljon háziorvosához, pszichológushoz vagy pszichiáterhez, mielőtt a stressz súlyossá vagy krónikussá válik!

Gondolja végig egy napját: melyek a legfontosabb kihívások, nehézségek az életében, milyen terhelésnek van kitéve egy átlagos napon. Határozza meg, melyeket tudja befolyásolni, megváltoztatni, az ezen kívül eső, „szükséges” rossz dolgokat fogalmazza át, hogy elfogadható legyen, és ne „stresszeljen” rajta feleslegesen!

Meditáció

Állítson fel időrendi sorrendet a feladatok között! Kezdje mindig a sürgős és fontos feladatok elintézésével, és tanulja meg elengedni a nem fontos vagy kevésbé fontos dolgok miatti feszültséget!

A pozitív irányba megváltoztatható problémák, stresszforrások esetében írja össze, milyen lehetőségek vannak a változtatásra, és készítsen cselekvési tervet, mit fog tenni annak érdekében, hogy javuljon a helyzet! Gondolja át, kik támogatják a családban, a baráti körben vagy a munkahelyen; kik azok, akikre mindig számíthat!

Tudatosan ismerje fel azokat a helyzeteket, amikor rosszul érzi magát, amikor feszült, ingerült, dühös, csalódott stb. Gondolja végig, mi váltotta ki ezt a rossz érzést, mit tehetett volna másképp, és a jövőben hogyan tudna pozitívan alakítani, változtatni a viselkedésén, kommunikációján! Tudatosítsa saját igényeit, szükségleteit, elvárásait egy-egy adott helyzettel, személlyel kapcsolatban!

Tartsa távol magát az elkerülhető stresszhelyzetektől, ne keresse olyan emberek társaságát, akik „lemerítik”! Törekedjen a romboló, negatív gondolatok kizárására, átformálására!

Törődjön saját magával: alakítsa úgy az életét, napirendjét, hogy önmagára is jusson ideje, energiája! Pihenjen eleget, sétáljon nagyokat, sportoljon, táplálkozzon rendszeresen és egészségesen, fordítson időt hobbijaira vagy az olyan tevékenységekre, amelyek feltöltik!

Tanulmányozza a különböző relaxációs módszereket, amelyek segítenek feloldani a rossz testi-lelki-szellemi állapotot. Tudományosan megalapozott és bizonyított relaxációs módszer az autogén tréning; a nyugati világban is egyre népszerűbb relaxációs eljárás a meditáció; illetve vannak olyan módszerek is, melyeket eredetileg nem relaxációs célból dolgoztak ki, de lazító hatásuk van: a jóga különböző változatai, légzésrelaxáció, thai chi.


Forrás: egeszsegvonal
2022. 08. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés