2023. Szeptember 26. kedd
Egy nehéz vizsga, vagy egy fontos állásinterjú előtt egy kis testmozgás segíthet, hogy nyugodtak maradjunk, és még koncentrációt és a teljesítőképességet is javítja amerikai kutatók szerint.

A testmozgás ugyanolyan hatékony lehet a szorongás – legalábbis az ideiglenes szorongás – elleni küzdelemben, mint a gyógyszeres kezelés, vagy akár a terápia. Annak ellenére, hogy meglehetősen erős negatív érzelemmel párosul, a szorongás egy teljesen normális és természetes érzés, állítja Jonathan Abramowitz, az Észak-Karolinai Egyetemen működő Szorongás és Stressz Klinika igazgatója.

szorongás, mozgás

A szorongás érzése elődeinkben fejlődött ki az evolúció során, az olyan veszélyes helyzetekre adandó válaszként, mint például egy ragadozó állat támadása. Mikor az ember veszélyt, vagy fenyegetettséget érzékel, izzadni kezd, a pulzusa felgyorsul és a légzés szaporábbá válik. A test így készíti fel magát a közelgő küzdelemre, vagy a futásra.

Természetesen a modern kor veszélyhelyzetei, mint például egy rossz jegy a vizsgán, vagy egy sikertelen állásinterjú nem oldhatók meg sem harccal, sem pedig futással. Ezekben az esetekben csak a szorongás negatív hatásai, például az izzadó tenyerek és felgyorsult szívverés maradnak.

A testmozgás úgy enyhítheti a szorongás érzését, hogy eltereli a figyelmet a gondokról, miközben egyfajta teljesítmény-érzetet kelt bennünk, és hatására endorfin termelődik, állítja Abramowitz.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés