2024. Március 02. szombat
Lehet, hogy a szorongó, nehezen barátkozó emberek rosszabbul érzik magukat társaságban, és zárkózottságuk miatt furcsábban kezelik őket mások, ez a temperamentum azonban akár az életüket is megmentheti.

Izraeli kutatók szerint a szorongás nagyon hasznos lehet, ugyanis lehetővé teszi a veszélyes helyzetek korai felismerését. Tsachi Ein-Dor, az izraeli Herzliya Interdiszciplináris Központ tanulmányának vezetője és munkatársai 138 főiskolás hallgatót kértek arra, hogy játszanak számítógépes játékokat egy szobában, előtte azonban jellemezzék az attitűdjüket.

szorongás

Kis idő elteltével a számítógépek füstölni kezdtek, miközben a tudósok a diákok reakcióit figyelték. Azok, akik magukat elkerülő típusúnak, vagyis szorongóbbnak értékelték, mintegy 1-1,5 másodperccel gyorsabban reagáltak a veszélyhelyzetre.

„A nagyon szorongó, elkerülő típusú emberek általában kevésbé bíznak másokban, ugyanakkor jó hatással lehetnek egy csoportra, azzal, hogy hamarabb reagálnak a fenyegetésre, és ezzel megvédik az egész közösséget” – értékelte az eredményeket R. Chris Fraley, az Illinois Egyetem pszichológus professzora.

A szakemberek szerint az ilyen személyiségtípus a lakosság 40-50 százalékára lehet jellemző.


Forrás: Medipress
2011. 08. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés