2024. Április 13. szombat
A termékenységet meghatározó tényezők közé tartozhat a vércsoport is – állítják amerikai kutatók. Ha az összefüggés valóban helytálló, bizonyos vércsoportú nőknek hasznos lehet fiatalabb korban gyermeket vállalni, mielőtt petesejtkészletük kimerül.

Termékenységi kezelésre jelentkező nők vizsgálata során Edward Nejat, a New York-i Albert Einstein Orvosegyetem munkatársa és kollégái megállapították, hogy a 0-ás (nullás) vércsoportúaknak kevesebb és rosszabb minőségű petesejtje volt, mint a többieknek, ugyanakkor az A vércsoportú nők petesejtjei az átlagosnál többek és jobb minőségűek.

vércsoport, termékenység

A reproduktív orvoslás amerikai társaságának (ASRM) éves találkozóján, Denverben ismertetett tanulmányba 560 nőt vontak be, akik átlagéletkora 35 év volt. Az elvégzett vérvizsgálatokból az derült ki, hogy a nullás vércsoportúaknál átlagosan magasabb volt a follikuluszstimuláló (tüszőserkentő, FSH) hormon szintje, mint az A vércsoportú nőknél. Szakértők szerint az FSH magas szintje azzal járhat, hogy a nő petesejtkészlete hamarabb kimerül.

Nejat elmondta, hogy tanulmányuk az első, amely lehetséges kapcsolatot azonosított a vércsoport és a termékenység között. Szakemberek szerint további, nagyobb tanulmányokra van szükség az összefüggés alátámasztására ahhoz, hogy a nőknek vércsoportjuk alapján javasolják a gyerekvállalás időpontjának előbbre hozatalát.


Forrás: MTI
2010. 10. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés