2022. Október 01. szombat
A méhen kívüli terhesség a vezető, terhességgel kapcsolatos halálok az első trimeszterben. Egy kutatás kimutatta, hogy az adrenomedullin (ADM) nevű hormon szintje előre jelezheti ezt az életveszélyes állapotot; ennek alapján egy vérvizsgálattal kimutatható, ha valaki veszélyeztetett.

A méhen kívüli terhesség során a megtermékenyített petesejt a petevezetékben tapad meg a méh helyett. A  petevezeték csillósejtjei mozgásaik révén terelgetik az embriót az anyaméhbe. A csillók mozgásában vagy az izom-összehúzódásában bekövetkezett zavarok hajlamosíthatják a nőket a méhen kívüli terhességre. Ritka kivételtől eltekintve ezek a terhességek nem életképesek, nagy veszélyt jelentenek az anyára, megfelelő kezelés híján legtöbbször halálhoz vezetnek.

méhen kívüli terhesség

„Ez az első kutatás, amely az ADM csilló-frekvenciára és a petevezeték izomzatának összehúzódására gyakorolt hatásával foglalkozik – mondta el a kutatás vezetője, Wai-Sum O, a Hongkongi Egyetem munkatársa. – Felfedeztük, hogy az ADM alacsony szintje lassabb izom-összehúzódásokat és csillómozgást eredményezhet, ami gátolja az embrió eljutását a méhbe, ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy a beágyazódás a petevezetékben történjen meg. Ez az eredmény igen nagy fontosságú, mivel a vér ADM-szintjéből jól lehetne szűrni, hogy kiket fenyeget a méhen kívüli terhesség veszélye.”

 

A kutatók olyan nőket vizsgáltak, akiknek nem daganat miatt távolították el a petevezetékét, vagy a méhét. Mindegyik eltávolított szervből szövetmintát vettek, hogy azokon modellezzék a korai terhesség hormonális státuszát. Akiknek méhen kívüli terhességük volt, azoknál a csillók sokkal lassabban mozogtak, az izmok is ritkábban húzódtak össze. Az ADM szintje is alacsonyabbnak bizonyult, mint normál terhesség esetén.

Ha ADM hormont adagoltak, az rendezte a csillók renyhe mozgását és az izomműködést. „Az ADM fokozza a csillók mozgékonyságát, valamint az izomtónust és az összehúzódások gyakoriságát. Ha kevés az ADM, az gátolhatja az embrió útját az anyaméhbe, így járul hozzá a méhen kívüli terhesség patogeneziséhez.” – magyarázta O.

Az eredményeket a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM) című folyóiratban közölték.


Forrás: Medipress
2012. 05. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés