2022. Október 01. szombat
Miután a vajúdó édesanya megérkezik a kórházba, általában megfigyelik gyermeke szívhangját. Egy új kutatás szerint az ilyen magzatmonitorozás egyik típusa növeli a császármetszések valószínűségét.

A baba szívhangját általában kézi Doppler-készülékkel, magzati sztetoszkóppal vagy CTG-vel mérik. AThe Cochrane Library című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez utóbbi módszer 20 százalékkal növeli a császármetszések számát.

CTG, császármetszés

A szakértők szerint a CTG (kardiotokográfia) kimutatja, ha a magzat nem érzi jól magát, ezzel pedig lecsökken az agyi érkatasztrófa, a halvaszületés és a csecsemőhalálozás rizikója. A kutatás vezetője, Declan Devane, az Írországi Nemzeti Egyetem szülész professzora szerint azonban a műszer előnyeit és hátrányait nem minden esetben mérlegelik megfelelően.

A tanulmány szerint Nagy-Britanniában a szülések 79, Írországban 96 százalékánál használnak CTG-t, Svédországban pedig kivétel nélkül minden szülő nőnél ezt a módszert alkalmazzák. A kutatók négy korábbi vizsgálat eredményeit vetették össze, amelyekbe összesen 13 000 nőt vontak be. „Eredményeink szerint megalapozottak azon országok ajánlásai, amelyek az alacsony kockázatú nők esetében nem javasolják a CTG használatát” – mondta el Devane.

Lee Learman, az Indianai Egyetem Orvosi Kara szülészeti és nőgyógyászati tanszékének vezetője így fogalmazott: „Most már tudjuk, hogy ez a módszer nem mindig javít a szülések kimenetelén. Való igaz, hogy sok esetben produkál a CTG téves riasztást, így használatakor megnő a császármetszések száma.”


Forrás: Medipress
2012. 02. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés