2022. Október 02. vasárnap
Nagyobb eséllyel fogannak természetes úton ikrei az egészséges, és így hosszabb életre számító nőknek, állapították meg amerikai kutatók 19. századi adatok alapján. Ugyanakkor ma a mesterséges megtermékenyítési eljárások miatt ez az összefüggés nem feltétlenül állja meg a helyét.

A Utahi Egyetem kutatóinak, Shannen Robsonnak és Ken Smithnek a Proceedings B című szaklapban közölt tanulmánya szerint az ikreket világra hozó anyáknak általában véve is több gyerekük születik, náluk két terhesség között kevesebb idő telik el, és utolsó gyermeküket is idősebb korban szülik.

ikres anyák

A vizsgálathoz felhasznált adatok a világ legnagyobb népesség-nyilvántartó adatbankjából, a utahiból származnak, amely mintegy 6,4 millió, az amerikai szövetségi államban 1800-tól napjainkig élt ember életének adatait tartalmazza. A vizsgálathoz 58 ezer, 1807 és 1899 között született nő adatait vették górcső alá, olyanokét, akik ötven évnél tovább éltek, és férjük is megélte az ötvenedik születésnapját.

A kutatók megállították, hogy az ikreket szülő nők a menopauzát követően tovább éltek, mint az egy terhesség alkalmával csak egy gyermeket világra hozók. Az 1870 előtt születettek halálozási rizikója ötvenedik életévük után 7,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az egyszerre csak egy gyermeket szülőké. 

Az ikres anyák életük során az ikreken kívül általában több gyermeket is szültek, két szülés között pedig átlagosan két héttel kevesebb idő telt el, mint a többi nő esetében. A kutatók hangsúlyozták, hogy ez elég rövid időszaknak tűnhet, mégis jelzi, hogy ezek az anyák egészségesebbek voltak.


Forrás: MTI
2011. 05. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés