2024. Július 25. csütörtök

Gyermekbetegségek

gyermekkori elhízás

Sokszor nem is gondolják kórosnak, ha pufók kisgyermekük egyre gyorsabban szedi magára a kilókat, hiszen szülei, nagyszülei is ilyenek.


BŐVEBBEN


Iskolakezdés

A kora ősz jellemzően nem a járványok szezonja, és mégis: a kisiskolás gyerekek szüleinek és az alsó tagozatos tanítónéniknek a tapasztalata szerint szeptemberben kiugróan magas az iskolai hiányzások száma. Hogyan lehetne megúszni ezt az időszakot betegeskedés nélkül?


BŐVEBBEN


tetű
A legzártabb magánóvodáktól a legelegánsabb iskolákig bárhol előfordulhat tetűfertőzés. Bármilyen kellemetlen, ha az óvó- vagy tanítónéni erről értesíti a szülőket, kétségbeesésre semmi ok, hiszen ma már hatékony és diszkrét szerek állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak eltüntetik a hajas fejbőr élősködőit, hanem egy ideig távol is tartják ezeket.
BŐVEBBEN


vérzészavar

Nem könnyű feladat a szülő, elsősorban az édesanya számára, hogy az elszakadás időszakában kellőképpen odafigyeljen serdülő lánya problémáira. Milyen zavarok állhatnak elő a menstruáció terén?

BŐVEBBEN


baleset gyermekbaleset játék
A világot felfedezni vágyó gyermek veszélyérzete sokkal kisebb a kíváncsiságánál. Nyáron különösen sok a gyermekbalesetek száma, de a lakást is biztonságossá kell tenni az apróságok számára.
BŐVEBBEN


mérgező, növény, mérgezés

Ki gondolná, hogy dédelgetett szobanövényeink levele, szára vagy gyökere akár mérgező is lehet?


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Mit sütsz kis szűcs? Fogazati rendellenességek és beszédhibák Picinykék cipője Meddig hasznos a láz, mikor kell csillapítani? Urológiai megbetegedések kisgyermekkorban Miért köhög a gyerek? Nőgyógyászati problémák gyermek- és serdülőkorban A fülfájásról gyermek-fül-orr-gégész szemmel Méreg a fiók mélyén Hogyan kerülhető el a kutyatámadás? Asztali búbánat: felszívódási zavarok Intimtorna: a rejtett izmok tornája Mit mond az éjszakai ágybavizelésről a gyermekpszichiáter? Dugulás-elhárítás: orrszívás kisgyermekkorban Asztma bronchiale gyermekkorban Az asztma vizsgálata Az orrfújást is tanulni kell! Lázmérés-kisokos Mit kell tudni a vérvételről? A bárányhimlő tünetei, kezelése A fitymaszűkület Torokgyík és társai Ne törje magját! A ciántartalmú őszibarackmag Az első nőgyógyászati vizsgálat Szívbetegek lehetnek az elhízott gyerekek Nyirokcsomó-megnagyobbodás gyermekkorban Iskolakezdés az ortopéd orvos szemével Néhány szó a gyógytestnevelésről Kötelező védőoltások gyermekeknek Lázcsillapítás gyermekkorban Immunrendszer-erősítés kisgyermekkorban Babavédelem az új influenza ellen Az arc- és homloküreg-gyulladás A gyermekkori nátha szövődményei Fülfájás télen-nyáron Mandulaműtét gyermekkorban A skarlát Gyermekek ultrahangos kivizsgálása Vérnyomásmérés gyermekkorban Laparoscopia: nézzünk tévét műtét közben Oknyomozás hasfájás-ügyben A leggyakoribb gyermekkori szívbetegségek Ártalmatlan szívzörej gyermekkorban A hirtelen csecsemőhalál kockázati tényezői Légzési nehézség újszülöttkorban Az obstruktív alvási apnoé szindróma Ha üres a herezacskó: a rejtettheréjűség A tejallergia tünetei, megelőzése és kezelése Az újszülöttkori sárgaság Az asthma bronchiale nem gyógyszeres kezelése Ezért adassuk be gyermekünknek a rotavírus oltást Már magzati korban tehetünk az asztma kialakulása ellen! Strand, fagyi és palacsinta - ezekre figyeljen nyáron, ha cukorbeteg a gyermeke Így kerülhetik el a gyerekek a nyári fülgyulladást Nem megfázás, hanem szénanátha – pollenallergia gyerekeknél Gyermekkorban a köhögés számos megbetegedés tüneteként jelentkezhet Fájdalomcsillapító gyógyszerek gyermekkorban Csecsemőkorban is kialakulhat asztma
Ultrahanggal kiderülhet, miért fáj gyakran a gyermeke hasa Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja! Mit tehetünk, ha gyermekünk étvágytalan? Krónikus fájdalom gyermekkorban Évente hányszor beteg a gyereke? Mikor kell aggódnia? Védőoltásokkal kapcsolatos tévhitek Figyeljük a tüneteket! – az időben felismert SMA gyermekéleteket menthet Ajánlott gyermekkori védőoltások Gyerekkori asztma: biztonságosak a szteroidok? Minden negyedik gyermek túlsúlyos vagy elhízott: Van megoldás a problémára! Náthás gyerekek panaszainak kezelése 4 dolog, ami túlzott nyálképződést okozhat gyerekeknél Tanítsuk meg a gyereket orrot fújni! A cukorfogyasztás csökkentése gyorsan javítja az elhízott gyerekek egészségét Szülők a kórházi ágy szélén A reuma nemcsak az idősek betegsége! Létezik természetes gyógymód asztmára? Fejtetű nem akadály? Védtelenné teszi a gyerekeket a túl sok antibiotikum Új szakmai protokoll a gyermekkori lázcsillapításban A gyermekkori láb- és bokaproblémák felismerése Gyermekkorban is támad a magas vérnyomás Gyermekkori hasfájás: kérdések és megoldások 1 éves kor alatt ingyen jár a Pneumococcus elleni védőoltás Éjszakai bepisilés gyermekkorban A székrekedés a gyermekkori hasfájás leggyakoribb oka Mákszemnyi vámpír: a fejtetű A gyermekkori tüdőgyulladás Vörös és fehér: a leukémia Hogyan ismerhető fel a lázgörcs? Mozgássérült gyerekek ortopédiai műtétei A baba bőre: pelenkakiütés (pelenkadermatitisz) Az éjszakai bevizelés komoly betegség Éjszakai ágybavizelés gyermekkorban Ciszta gyermek- és serdülőkorban Hallásjavítás hallókészülékkel A fogszabályozás és az állcsont-ortopédia Az ajak- és szájpadhasadék Vizsgálják a gyermeket Cukorbabák: a gyermekkori cukorbetegség Az egészséges táplálkozás alapelvei gyermekkorban A gyerekeket is fenyegeti a metabolikus szindróma Gyermekek fényvédelme Gyermekkorban jelentkező szembetegségek Szemészeti szűrővizsgálatok csecsemőkorban Ha a gyermek elájul Alacsonynövés gyermekkorban Ortopéd ambulancia Dudor a térd alatt: a Schlatter-Osgood-féle betegség Kedvencem a tornaóra Tartásjavító torna – Nem csak gyerekeknek Fél lábbal a földön Ha gáz van a lufival: a latexérzékenység Mérgező növények Mérges ólomkatonák: az ólommérgezés Egészségre nevelés az iskolában

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés