2024. Július 23. kedd
Cukorbetegként is lehet nassolni, csak be kell tartani pár fontos szabályt -  Fagylalt cukorbetegen -  Készítse el otthon
Ebben a melegben mindenkinek jól esik valamilyen hűsítő ital vagy hideg nassolnivaló. Ilyenkor a cukorbeteg gyermekek szülei kissé bajban érezhetik magukat, hiszen gyakran nem tudják, mit is adjanak gyereküknek.

Cukorbetegként is lehet nassolni, csak be kell tartani pár fontos szabályt

A cukorbeteg gyermeket nevelő szülők dolga sokszor nem könnyű. Amellett, hogy ügyelni kell a gyógyszeres/inzulinos kezelésre, külön gondot kell fordítani a megfelelő diétára is. Ezt ahogy beköszönt a jó idő, gyakran nehéz harcok nélkül betartatni- főleg akkor, ha a gyermek még kicsi, illetve, ha nemrég diagnosztizálták nála a cukorbetegséget, és még szokni kell az új életformát. Cukorbeteg gyerek a nyáron
“Szinte nincs is olyan gyerek, aki ne szeretne nassolni. Erről szerencsére akkor sem kell teljes egészében lemondani, ha valaki cukorbeteg, ám pár dolgot figyelembe kell venni, hogy ne emelkedjen meg túlzottan a vércukorszint. Most, ahogy beköszönt a jó idő, egyre többen vesznek fagylaltot, isznak hűsítő italokat- ezeket bátran fogyaszthatják a cukorbeteg gyermekek is, ám nem mindegy, hogy pontosan miből is készültek, ahogy az sem, hogy mikor fogyasztja a beteg”- mondja a gyermek dietetikus.

Fagylalt cukorbetegen

Az egyik legnépszerűbb desszert, amit a melegebb idő beköszöntével mindenki szívesen fogyaszt, az a fagylalt. A túl sok egyszerű szénhidrát és a túl sok hozzáadott cukor bevitele senkinek sem egészséges, pláne akkor nem, ha az illető cukorbeteg. Hiszen ezek hirtelen és nagymértékben megemelik a vércukorszintet, így a “sima” fagylaltot lehetőleg mellőzze a cukorbetegséggel küzdő gyermekünk. A legtöbb helyen már kapni néhány ízt cukormentes változatban, ám azokra különösen figyeljünk, mivel csalókák lehetnek!
“A cukormentes, light termékekkel mindig vigyázzunk, ugyanis sok esetben vagy a szénhidrát-vagy a zsírtartalmuk magasabb, melyek szintén rossz hatással vannak a cukorbetegségre! Ha dobozos fagyit veszünk, mindig nézzük meg, pontosan mit tartalmaz, és azokból mennyit! A legjobb, ha fel van tűntetve, milyen alternatív édesítőszert használtak (stevia, eritrit, xilit), ne elégedjünk meg a cukormentes kifejezéssel! Arra is ügyeljünk, hogy gyermekünk úgy válasszon fagylaltot, hogy az tartalmazzon olyan összetevőket, melyekkel lassítható a felszívódás: ilyen pl. a tejszín vagy az olajos magvak, fehérjeforrások (minél kevésbé vannak őrölve, annál jobb)”- mondja Sarnyai Tünde, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusa.
Nem csak az a fontos, hogy mit tartalmaz a fagylalt, hanem azt is, hogy mennyit fogyaszt el belőle a gyermekünk. A dietetikus szerint a legjobb, ha fél csészényit (kis gombóc) eszik meg- természetesen tölcsér, öntetek nélkül, így ez 15 gramm szénhidrátnak felel meg.

Készítse el otthon

A szakemberek abban egyet értenek, hogy a legjobb, ha mi készítjük el a hűsítő desszertet. Ekkor biztosak lehetünk abban, mit tartalmaz, illetve jobban tudunk figyelni, hogy legyenek benne felszívódást csökkentő hozzávalók is. Még jobb, ha gyermekünket is bevonjuk, hiszen ekkor egyrészt még szívesebben fogyasztja majd a házi készítésű fagyit, másrészt közben lehet neki mondani, mit miért teszünk bele, illetve mit miért hagyunk ki, így remek alkalom arra, hogy őt is jobban megismertethessük a cukorbeteg diéta szabályaival.
Forrás: Cukorbeteg Központ
2023. 08. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés