2024. Július 25. csütörtök
Mi mindenre kell odafigyelni a cukorbeteg gyermekek étkezésénél? -  Mikor ehet a cukorbetegséggel küzdő gyerek? -  Ebéd iskolai menüről vagy otthonról? -  Mi a helyzet azokkal a napokkal, amikor testnevelés óra van? -  Hipoglikémia esetén
A krónikus betegséggel élő gyermekek iskolai élete olykor nem könnyű. A cukorbetegséggel küzdő gyermekekre, szüleikre és tanáraikra plusz terhet ró a vércukorszint optimális szinten való tartása az iskolában. Megkérdeztük Sarnyai Tündét, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusát, vajon mik a leggyakoribb problémák, melyekkel szembesülnek az érintettek, illetve, mit javasol az iskolában töltött órák alatt.

A cukorbetegség olyan állapot, mely szigorú életmód követését teszi szükségessé, ami a gyermekek esetén (főleg a frissen diagnosztizáltaknál) sok nehézséget okoz. Bár otthon a szülők lelkiismeretesen figyelik, monitorozzák gyermeküket, azonban sokan aggódnak az iskolai időszak alatt, nehogy valamilyen probléma adódjon, vagy, hogy elcsábuljon a fiatal az osztálytársak nyomására és olyan ételeket, italokat fogyasszon, melyek rossz hatással vannak az inzulin szintjére.

Cukorbeteg gyerek az iskolában

Szerencsére ma már az iskolai főbb étkezések alkalmával lehet kérni a cukorbetegeknek való menüt , így az ebéd legtöbbször megoldott, ám ennek ellenére több kérdés is szokta foglalkoztatni a szülőket, hiszen az iskola egy szigorú rendszer, ám a cukorbetegség életmódterápiája is az.

Mi mindenre kell odafigyelni a cukorbeteg gyermekek étkezésénél?

A cukorbetegséggel küzdő gyermekek étkezése – legyen szó 1-es vagy 2-es típusról- legtöbbször napi ötszöri étkezést jelent. Ezek során figyelembe kell venni azt, hogy a sejtek inzulinérzékenysége nem ugyanolyan a nap folyamán: reggel és este a legrosszabb, napközben jobb. Ez azt jelenti, hogy reggelire és vacsorára kerülni kell a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ám a nap többi étkezésénél bizonyos mennyiségben fogyaszthatók. Hogy kinek hány gramm CH-ra van szüksége, azt a dietetikus az egyéni adatok alakpján határozza meg. A diéta kialakításánál figyelembe kell venni a bioritmust, az illető mindennajait (mikor kel, mikor fekszik, mennyit mozog átlagosan stb). A megfelelő szénhidrát mennyiség az inzulint használó cukorbetegek esetén még fontosabb, hiszen az inzulin alkalmazása megnöveli a hipoglikémia fellépésének esélyét, és ha a gyermek nem visz be elegendő mennyiséget, úgy könnyen alacsonnyá válhat a vércukorszint.

 

Természetesen a diabetes diétához hozzátartozik a cukor és a finomított szénhidrátok, fehér lisztből készült ételek kerülése- ez az iskolában nagy kihívást jelent, főleg akkor, ha frissen diagnosztizált a beteg. Hiszen megszokta a gyerek, hogy a büfében azt vesz, amit csak szeretne, a barátokkal cserélget, szülinapi ünneplések alkalmával ő is kap a tortából. Amikor ennek hirtelen vége szakad, az nehéz lehet a gyerekeknek, ám megfelelő edukációval, a betegség megismertetésével könnyebben át lehet vészelni azt az időszakot, amikor még szokja az új életmódot.

Mit egyen a cukorbeteg gyerek az iskolában?

Mikor ehet a cukorbetegséggel küzdő gyerek?

A cukorbeteg gyermekek étkezései - főleg ha inzulinosak- meghatározott időpontban vannak. Természetesen kis csúszások beleférhetnek, ám megközelítőleg ugyanazokban az időpontokban érdemes enni. Ráadásul vannak olyan helyzetek, amikor plusz ételre van szükség (pl. mozgás előtt, hipoglikémia jelenkezésekor). Az iskolák természetesen megengedik azt, hogy a gyerekek akkor ehessenek, amikor az állapotuk, kezelésük ezt megkívánja, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy a tanóra közben kell elrágcsálni valamit.

 

„Figyelemmel az étkezések szakorvos által meghatározottak szerinti időzítésére és az étel dietetikus által meghatározott megfelelő adagolására, különös tekintettel a szénhidrátanyagcsere-rendellenességgel élő személyekre” – 38/2021. (IX. 1.) EMMI rendelet.

Ebéd iskolai menüről vagy otthonról?

Bár az iskolák kötelesek biztosítani a cukorbeteg gyermekek étkeztetését, ám nem tiltott, ha a szülők ezzel nem szeretnének élni, és inkább maguk szeretnék elkészíteni az ebédet. Erre természetesen engedély nélkül is lehetőség van, ráadásul az intézménynek gondoskodnia kell az étel megfelelő tárolásáról, hűtéséről, felmelegítéséről.

 

Az étkezések kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy kinek kell napközben elvégezni a vércukor mérést, illetve az inzulin beadását? A nagyobb gyerekek természetesen ezt már önmaguknak csinálják, ám a kisebbeknél (14 év alatti, 1-es típusú cukorbeteg) a szülő kérvényezheti, hogy az iskola egyik pedagógusa végezze el- ehhez az intézmény köteles olyan pedagógust fogalkoztatni, aki részt vesz ilyen irányú továbbképzésen.

Mi a helyzet azokkal a napokkal, amikor testnevelés óra van?

A mozgás jelentősen befolyásolja az inzulin-és a vércukor szintjét, éppen ezért külön figyelmet kíván az, ha valamelyik napon több testmozgást iktatnak be. Így tehát sok szülőnél fejtörést okoznak azok a napok, amikor a testnevelés óra is van. Ezek az órák általában különböző időpontban vannak, így előre érdemes megbeszélni a gyermek diabetológusával és dietetikusával, hogy mi a teendő ilyenkor, kell-e változtatás (hiszen ez személyre szabott). Testnevelés előtt mindenképp szükséges a vércukormérés, és ha szükséges, akkor a kiugrást kezelni!

Mit egyen a gyerek tesióra előtt? Mennyivel előtte?

“A kiegészítő CH mennyisége és fajtája függ a mozgás tartamától és intenzitásától. Például 20 perces séta még nem igényel plusz szénhidrátot, de az intenzív erőkifejtéssel járó, rövid ideig tartó sport +10-20 g szénhidrát elfogyasztását teheti indokolttá. Hosszantartó sportoláskor időközönként menet közben is szükség lehet a szénhidrát pótlására (félóránként kb. 15-30 g). Sportolás befejezésekor is ajánlott kevés szénhidrátot fogyasztani, főleg, ha a tervezett étkezési idő még messze van. Fontos továbbá, hogy 1-es típusú diabétesz esetén a vércukorszint az edzés megkezdése előtt 4-8 mmol/L között legyen”- hívja fel a figyelmet Sarnyai Tünde, a Cukorbetegközpont gyermek dietetikusa.

Hipoglikémia esetén

Főleg az inzulinnal kezelt gyermekek esetén nő meg a hipoglikémia (alacsony vércukorszint <3,9 mmol/l) esélye, ami főleg szédülésben, verejtékezésben, remegésben, szapora szívverésben, homályos látásban, zavartságban nyilvánul meg. Ilyenkor fontos, hogy minél hamarabb feltornázzuk a glükóz szintet.

 

Hipoglikémia esetén valamilyen gyorsan felszívódó szénhidrátot kell enni vagy inni! Ekkor nem baj, ha tiltólistás, a lényeg, hogy minél hamarabb feljebb menyjen a vércukorszint!

 

“Ilyenkor 10-20 g gyorsan felszívódó szénhidrát elfogyasztása (például: gyümölcslé, gyümölcs, keksz; súlyosabb esetben cukrozott üdítő, szőlőcukor) ajánlott, plusz 10-20 g lassan felszívódó szénhidrát (például rostdús keksz),vagy a következő étkezés előrehozása javasolt- mondja a dietetikus, aki hozzátette, érdemes az ún. 15-ös szabályt követni (15 g gyorsan felszívódó,majd 15 g lassan felszívódó szénhidrát elfogyasztása után 15 perccel vércukormérés ajánlott ).

 


2023. 06. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés