2023. Szeptember 24. vasárnap
Magas vérnyomás -  Szív- és érrendszeri problémák -  Anyagcserebetegségek
Nem túlzás, ha azt mondjuk, egész életünkre hatással van, mit eszünk gyermekkorunkban. Nemcsak ízlésünket, napi rutinunkat és testünk formájának kialakulását érinti, hiszen a nem megfelelő táplálkozás számos egészségügyiprobléma kialakulását elősegítheti. Megfelelő táplálkozással tudunk tenni azért, hogy elkerüljük ezeket a betegségeket.

Egy kisbaba hozzátáplálásakor még jobban odafigyelnek a szülők az egészséges ételekre, de ahogy cseperedik a gyerek, a napi rohanásban egyre jobban háttérbe szorulhat ez a hozzáállás. Többször előkerülnek a nassolnivalók és édességek, a család a TV előtt eszik, az étkezések rendszertelenné válnak, gyümölcs és zöldség is kevésbé kerül az asztalra.

Krónikus betegség az elhízás

Az egészségtelen táplálkozás és a mozgáshiány azonbankihatással van a gyerek egész szervezetére, és számos olyan betegséget idéz elő akár már fiatalkorban is, ami régen leginkább a felnőttek „kiváltsága” volt. Ilyen például a túlsúly és az elhízás, amely hazánkban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint minden 5. gyereket érint. Ez egyrészt pszichés nehézségekhez vezethet, hiszen a túlsúllyal küzdő gyerek nem elégedett saját testével, másrészt igen komoly testi betegségeket is előidézhet, például magas vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat valamint anyagcserezavarokat.

 

Jó hír azonban, hogy megfelelő táplálkozással tudunk tenni azért, hogy ezek ki se alakuljanak, ha pedig más okból mégis megbetegszenek a gyerekek, szűrővizsgálatokkal a problémák időben felismerhetők és kezelhetők. Az idén 20 éves K&H gyógyvarázs program ezért most az anyagcsereproblémák diagnosztikáját és gyógyítását segítő orvosi műszerekre kiemelt figyelmet fordít, hogy az orvosok okos döntéseinek hála minél hamarabb kiderüljön, ha gond van, és a kezelés mielőbb megkezdődhessen.

Magas vérnyomás

Jelenleg már 9000 18 év alatti fiatalt érint hazánkban amagas vérnyomás, és számuk egyre nő. Ezeknek a gyerekeknek gyakran fáj a fejük, szédülnek, hányingerük van, de az orruk is rendszeresen vérezhet. A magas vérnyomás több szövődményhez vezethet, rövid- vagy hosszútávon szív- és érrendszeri problémákat okozhat.Ha a problémát az elhízás okozza, az életmódváltás jelentős javulást hozhat: a fogyás, a sószegény diéta és a sport hatására normalizálódhat a vérnyomás. Ezért fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor forduljunk szakemberhez, aki megfelelő étrendet és mozgástervet tud javasolni, és így akár teljesen meg is gyógyulhat a kis beteg.

Szív- és érrendszeri problémák

Magyarországona vezető halálokok között vannak a szív- és érrendszeri betegségek, ezért kiemelten fontos, hogy ne ágyazzunk meg ezeknek már gyerekkorban a helytelen táplálkozással. Az elhízás hatására ugyanis megnövekedhet a szív mérete és a szívizom falának vastagsága, amely akadályozza a vér pumpálását. Ezen kívül a túlsúlyos fiatalok vérében nagyobb számban megfigyelhető a vérzsír egy fajtája, a szívvédő HDL-koleszterinszint viszont lecsökken.Sok esetben ezektünetmentesek maradnak, és csak akkor derül ki, hogy baj van, amikor már elhagyhatatlan az élethosszig tartó gyógyszeres kezelés vagy akár műtét. A rendszeres szűrővizsgálatok időben felfedhetik a problémát, de legjobb, ha nem is adunk nekik táptalajt: inkább friss gyümölccsel és zöldséggel kínáljuk csemeténket, az édességet csak heti néhány alkalommal engedélyezzük kis mennyiségben, a gyorsételek pedig kerüljenek le teljesen a porondról. A változatos, kiegyensúlyozott étrend mellett természetesen fontos a mozgás is: naponta 1,5 óra intenzív és 3 óra, a sétával egyenértékű lassabb mozgás az ideális a gyerekek számára.

Anyagcserebetegségek

Ezeknek a betegségeknek egy része veleszületett rendellenesség, de környezeti hatások miatt is kialakulhatnak. A régebben csak az idősebb felnőttekre jellemző 2-es típusú cukorbetegséget egyre több fiatalnál fordul elő, pedig ha időben észreveszik, még akár vissza is fordítható a diabétesz kialakulása. Például,ha egy iskolásnál magas vércukor- és inzulinszintet mérnek, valószínű, hogy a gyerek elindult a cukorbetegség irányába. Kiegyensúlyozott táplálkozással: rostdús, fehérjében gazdag ételekkel, lassú felszívódású szénhidrátokkal, kevés édességgel tudunk tenni azért, hogy elkerülje csemeténket a diabétesz. Emellett pedig a rendszeres szűrővizsgálatok is döntő szerepet játszanak abban, hogy felismerjék a jeleket, hiszen ez meghatározhatja, megbetegszik-e a gyerek, és ha igen, milyen mértékben.

 


Szerző: Tomasovszki Beáta
2023. 04. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés