2024. Június 15. szombat
A Hétfejű Sárkány -  A hét összetevővel kapcsolatos teendők
Az évszaktól és az időjárástól függetlenül egyre gyakrabban találkozhatunk a banális gyermekkori nátha szövődményeivel. Klinikai rendelőnkben a szülők naponta beszámolnak róla, hogy a gyermek közösségbe kerülése óta szinte folyamatosan náthás, időnként köhög, orrlégzése nehezített, gyakran nyitott szájjal lélegzik. A két vezető tünet, a nátha és a köhögés hónapokon át tarthat, szinte megszokottá válik, hiszen látszólag nem lehet tőle megszabadulni.

Ezek a gyermekek általában rossz étvágyúak, fáradékonyak, nyugtalanul alszanak és fáradtan, nyűgösen ébrednek. A szülők ilyen esetben időnként megfigyelik, hogy a gyermek hallása gyengébb, gyakran visszakérdez, figyelmetlen, felerősíti a tv hangerejét. Rövid ideig tartó enyhe fülfájdalmak is lehetnek anélkül, hogy komolyabb fülbetegség gyanúja merülne fel.

Az év folyamán többször ismétlődhet 1-2 napos lázas betegség, amikor a köhögés, orrfolyás fokozódik. A lázas periódus elmúltával a gyermek orrfolyása, köhögése mérséklődik ugyan, de többszörös antibiotikus kezelés után sem válik tünetmentessé, sőt a nátha és a köhécselés folyamatossá válik.

Ez a kórtörténet, gondolom, sok szülő számára ismerősnek tűnik, hiszen nagy forgalmú klinikai rendelőnkben a gyermekek jelentős része ilyen, vagy hasonló panaszokkal jelentkezik. A gyermek fül-orr-gégészek számára világos, hogy a probléma nemcsak az orrüregben vagy az alsó légutakban van, nem egyszerű nátha vagy hörghurut a kezelendő betegség, ennél sokkal bonyolultabb feladattal állunk szemben.

A Hétfejű Sárkány

GYerek nátha szövődmény

A nátha szövődményeként kialakult felső légúti hurut sokszor a teljes légúti nyálkahártyát, a melléküregeket és a füleket is érinti. Tehát egy komplex, nagy kiterjedésű hurutos betegségről van szó. Kiterjedhet az orrcsúcstól a legapróbb hörgőkig, szinte a légutak teljes hosszában. Ezt a gyakori, makacs betegséget neveztük el rendelőnkben "Hétfejű Sárkány" betegségnek, ugyanis általában hét, önállóan is előforduló kórkép egyidejű fennállásáról van szó. Ezek a következők:

1. Gennyes orrfolyás
2. Arcüreggyulladás
3. Fülkürthurut
4. Savós középfülgyulladás
5. Orrmandula-gyulladás és -megnagyobbodás
6. Légcsőhurut
7. Hörghurut

Az elnevezést azért véljük jellegzetesen találónak, mert amint azt a meséből is tudjuk, a Hétfejű Sárkány ártalmatlanná tételéhez mind a hét fejével meg kell birkózni a legkisebbik királyfinak. Ennek analógiájára nyilván érthető, hogy a tünetegyüttes minden összetevője a sárkány egy-egy fejét reprezentálja. Ha ezek közül csak az egyikkel vagy csak a másikkal foglalkozunk, a probléma nem oldódik meg. Egyidejűleg mind a hét betegségre gondolni kell, mind a hét betegséggel meg kell birkózni, hogy a "sárkány" felett győzedelmeskedjünk. Ezért nem hatásos önmagában a sorozatban adott antibiotikus kúra, az orrcseppek, a köhögéscsillapítók vagy az időközben elvégzett orrmandulaműtét, melyek csak részproblémákat oldanak meg. Lényegesnek tartom megjegyezni, hogy a több hónapja fennálló, nagy kiterjedésű hurutok többnyire eredményesen kezelhetők ambulánsan, házilag, a szülők aktív közreműködésével, minden "drasztikus" beavatkozás nélkül.

A probléma kulcsa részben az orrváladék rendszeres eltávolításában, az orrhigiénében keresendő. Az orrszívó ma már szinte minden náthás gyermeknél használatos segédeszköz. A gyermekekkel foglalkozó fülorrgégészek szívesebben próbálkoznak szúrásmenetes (konzervatív) módszerekkel, de ha ez nem vezet eredményre, akkor a további szövődmény elhárítása érdekében már nem halasztható a beavatkozás. A betegség leggyakrabban a bölcsődébe, óvodába frissen bekerült gyermekek között fordul elő. Ők azok, akik nem, vagy még alig tudnak orrot fújni. A pangó orrváladék szóródása okozza, hogy a teljes légúti nyálkahártya megbetegszik és a fülekre húzódik.

A hét összetevővel kapcsolatos teendők

Gennyes orrfolyás

A leggyakoribb gyermekbetegség. A megfázásnak minősített vírusos nátha szövődménye. A duzzadt orrnyálkahártya és a bőséges orrváladék gyermekeknél különösen veszélyes. Mindkettő jelentősen szűkíti az egyébként is kicsiny orrüreg járatait. A pangó orrváladék pedig a fertőzés tovaterjedésének lehetőségét jelenti. Az első és legfontosabb teendő tehát, hogy a fertőzött orrváladékot erőteljes orrfúvással, orrszívással eltávolítsuk. Még utána is gyakran előfordul, hogy a gyermek orra "szortyog". Ezt az orrnyálkahártya duzzanata és a bennrekedt váladék okozza. Az orrdugulás megszüntetése – amelyhez orrspray-gyógyszer-kombinációt használunk – az orrüreg és középfül szempontjából is nagyon lényeges.

Arcüreggyulladás

A nátha leggyakoribb és a legalattomosabb szövődménye. Elsősorban ez tehető felelőssé a betegség elhúzódásáért, továbbterjedéséért. Az arcüreg az orrüreggel élettani kapcsolatban van és a fertőzés az élettani nyílásokon át közvetlenül jön létre. A nyílás elzáródása az orrüregi duzzanat miatt a spontán ürülést megakadályozza. Felszabadításával a váladék leszívható, a rettegett arcüregöblítés elkerülhető.

Fülkürthurut

Szinte minden náthás ember észleli önmagán a fül pattogását, bedugulását. A fülkürt szellőzési zavara okozza, amit szintén az orrdugulás idéz elő.

Varázsos hatású az orrnyálkahártyát lelohasztó és váladékoldó orrspray és fülmelegítés együttes alkalmazása. A melegítés valószínűleg reflexes úton javítja a fülkürtök működését, egyúttal a középfül működését. Ez nagyon fontos megállapítás, hiszen ezt tudva már náthás gyermeknek is célszerű a fülét melegíteni, mert a középfülgyulladás a jó fülkürtfunkcióval megelőzhető.

Savós középfülgyulladás

A tartós orrdugulás, orrváladékozás, rossz fülkürtműködés a dobüregi váladéktermelődés előidézője. Kisfokú halláscsökkenést okoz, de fülfájdalommal nem jár. Ebben a stádiumban is jó a lokális meleg, mint ingerterápia.

A fülkagylóra helyezett meleg a népgyógyászatban régóta használatos gyógyeljárás. Hatása akkor igazán jó, ha nem állandóan, hanem rövid időközönként megismételve végezzük.

Orrmandula-gyulladás, orrmandula-megnagyobbodás

A többszöri elhúzódó nátha orrgarati gyulladást is fenntart, illetve a megnagyobbodott, tartósan gyulladásos orrmandula elhúzódó náthát is okoz. Ez egy bűvös kör, amiből nem mindig az orrmandulaműtét az egyedüli kiút. A torokmandulákat eltávolítani ilyen esetben ellenjavallt. A nátha és arcüreggyulladás kezelésével egyidejűleg az orrmandula gyulladása sokszor megoldódik. Ennek érdekében a kezelést minél előbb el kell kezdeni. Fontos elv, hogy a beteget túlkezeljük a tünetmentességen, hogy a kiújulás veszélye, lehetősége csökkenjen.

Légcsőhurut

Sok száraz köhögéssel jár. A gyermek hangja is megváltozhat, rekedtté válik. Az izgatott száraz köhögés fennállása a fenti régiók betegsége miatt elhúzódik. A légutak nedvesítése feltétlenül szükséges a nátha és az arcüreggyulladás kezelése mellett. A száraz légcsőhurut miatti, szinte csillapíthatatlan köhögés nagyon hatásosan kezelhető aerosolterápiával (porlasztott gyógyszer belégzése). Ez hasonló, de nem azonos a gőzöléssel. A belélegzett hideg pára, ill. váladékoldó gyógyszer a leghatékonyabb gyógymód a légcsőhurutban és gégehurutban. Az aerosolterápia otthon is végezhető.

A gyógyszer beviteléhez szükséges kisméretű, elektromos készülékből széles választék áll rendelkezésre. Egy része receptre is felírható megfelelő igényjogosultsággal. A nyugtalan gyermek figyelmét a kezelés alatt játékkal, meseolvasással, tv-nézéssel is le lehet kötni. A belégzés többször, akár óránként 55 percig megismételhető.

Hörghurut

Inkább hurutos, mint száraz köhögéssel jár. A köhögéshez nehézlégzés és sípoló légzés társulhat. Kezeléséhez mindazokat bevethetjük, amit a korábbiakról leírtunk a célzott antibiotikus kezeléssel, a szájon át és főleg belélegzéssel bevitt gyógyszeres és váladékoldó kezeléssel, a melléküregekre, fülekre adott fizioterápiával kiegészítve.

Egy régi francia mondás szerint a nátha az orrban kezdődik és a tüdőben fejeződik be. A fertőzés, ha nem avatkozunk be, végigjárja a légúti nyálkahártyát utat keresve az orrüregek, orrmandula, fülek felé.


Szerző:

Dr. Somi Ildikó
gyermekfül-orr-gége szakorvos,
egyetemi szaktanácsadó


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés