2024. Július 18. csütörtök
Egy holland vizsgálat szerint semmivel sem lett ritkább a felső légúti megbetegedések előfordulása azoknál a gyerekeknél, akiknek kivették az orrmanduláját, a műtéten át nem esettekhez képest.

A kisgyermekek körében rendkívül gyakoriak a visszatérő felső légúti betegségek, és sok esetben megoldásként a fül-, az orr- és a torok-környéki operációkat ajánlják. A nyugati országokban az orrmandula eltávolítása a leggyakrabban elvégzett beavatkozás ennél a korosztálynál, ám egy új kutatás szerint nem járnak sok sikerrel ezek a műtétek.

orrmandulaműtét, megfázás

Dr. Anne Scilder, az Utrechti Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa és kollégái 111 egy-hatéves gyermeket vizsgáltak, akik felének eltávolították az orrmanduláját. Állapotukat 24 hónapon keresztül követték nyomon. Az eredmények szerint a műtéten átesettek a megfigyelési idő alatt átlagosan 7,91 alkalommal szenvedtek megfázásos betegségben, míg a másik csoport tagjai 7,84 alkalommal.

Az óvodából vagy iskolából való hiányzások számában sem mutatkozott jelentős eltérés, és az általános egészségi állapota is hasonló volt a két társaságnak. A kutatás azt is megállapította, hogy az évek múlásával mindkét csoport tagjai között csökkent a felső légúti megbetegedések száma. A kutatók szerint mindebből azt lehet következtetni, hogy „az orrmandulaműtétnek semmilyen előnye nincs a figyelmes kivárással szemben.”


Forrás: Medipress
2011. 09. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés